EKOLOGIJA

Evo kako krave mogu pomoći da se riješi problem plastičnog otpada na planetu!

Riječ je o rezultatima novog istraživanja tima znanstvenika iz Austrijskog centra za industrijsku biotehnologiju i s bečkog BOKU
Ilustracija
 Stefan Kadar/Alamy/Alamy/Profimedia

U Europi nastaje sve više plastičnog otpada te se procjenjuje kako u okolišu i oceanima ima gotovo 26 milijuna tona otpada, piše Ekovjesnik. Od toga oko 15 posto čini poliester. Podizanje svijesti o ovom problemu i zabrana plastike za jednokratnu upotrebu pridonose njegovom sprječavanju tako što potiču na recikliranje i ponovnu upotrebu plastike. No, mnoga rješenja koja se pritom obično koriste zahtijevaju potrošnju velike količine energije, ne mogu razgraditi plastiku i nisu održiva jer se rabe otrovne kemikalije.

Novo istraživanje tima znanstvenika iz Austrijskog centra za industrijsku biotehnologiju (ACIB) i s bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU (Universität für Bodenkultur Wien - BOKU) pokazuje da se bakterije iz kravljeg želuca mogu koristiti za razgradnju nekih vrsta poliestera koje se mogu naći u tekstilu, ambalaži ili plastičnim vrećicama.

Znanstvenica iz bečkog tima Doris Ribitsch istražuje novo rješenje za razgradnju plastike © www.Fischer-Media.at

Plastika predstavlja materijal koji se vrlo teško razgrađuje na manje čestice. Znanstvenica iz ovog tima Doris Ribitsch istaknula je da struktura plastike u velikoj mjeri nalikuje strukturi prirodnih poliestera poput kutina, jedne od glavnih komponenti biljne stanice. Kutin se može naći u kompostu gdje ga razgrađuju prirodni enzimi. Budući da prehrana krava uključuje prirodne poliestere koji se razgrađuju i probavljaju u dijelu kravljeg želuca koji se naziva burag, bečki su znanstvenici počeli pomnije analizirati probavne sokove u buragu koje su dobili iz jedne austrijske klaonice. Došli su do zaključka da se u buragu nalazi velika zajednica mikroba koja je odgovorna za probavu hrane, stoga su pretpostavili da bi se ona mogla koristiti i za hidrolizu određenih vrsta plastike.

Pritom su analizirali tri vrste poliestera: sintetički polimer poznat kao PET koji se uglavnom koristi za ambalaže i tekstil, biorazgradivi kopolimer PBAT koji se koristi za plastične vrećice te materijal proizveden na biološkoj osnovi od obnovljivih sirovina. Istraživanje tima znanstvenika u Beču pokazalo je da se u laboratorijskim uvjetima sve tri vrste mogu učinkovito razgraditi mikroorganizmima koji se nalaze u želucu krave.

Bečka znanstvenica Doris Ribitsch naglasila je da je potrebno nastaviti istraživati zajednice mikroba te djelovanje i specifičnost njihovih enzima, a ovo rješenje moglo bi predstavljati nov i ekološki prihvatljiv način recikliranja plastike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:26