MOŽE LI DRUGAČIJE?

Divljih svinja je sve više, no postoje načini na koje ih se može držati podalje od ljudi

Prema podatcima iz županijske uprave, lov na ove životinje na otocima je odnosu prema 2021. povećan za 24 posto
 Goran Sebelic/Cropix

Divlje svinje godinama čine štetu poljoprivrednicima i stočarima na kvarnerskim otocima pa se problem pokušava riješiti lovom, koji je lani povećan za 24 posto, a za otočna lovišta propisana je mjera potpunog izlova alohtone divljači.

Divlje svinje su na neke otoke prije pedesetak godina dovezene zbog lova i lovnog turizma, a neke su se naselile slučajno i razmnožile se. U novije vrijeme sve češće dolaze u naselja pa su se nedavno u medijima mogle vidjeti snimke krda divljih svinja u noćnoj šetnji gradskim ulicama te divlje svinje u obilasku otočne trgovine.

Poznato je da se ljudi boje, tako da su naselja dolaze samo zato da bi pronašle hranu, koje u njihovim staništima više nema dovoljno. Za nas nisu opasne i neće napasti, osim ako ugrozimo njih ili njihovu mladunčad.

Iz Primorsko-goranske županije ističu da se na otocima, sa sve većim razvojem turizma, smanjuje broj stoke. Na opustjeli prostor i zapušteno poljoprivredno zemljište naselila se divljač koja se jako dobro prilagodila staništu. Snažnom razvoju populacije alohtone divljači, posebice divlje svinje i jelena lopatara, pogoduju stanišni uvjeti s dostupnom hranom i vodom, bez predatora.

Prema podatcima iz županijske uprave, lov na divlje svinje na otocima je odnosu prema 2021. povećan za 24 posto.

Lani je odstrijeljeno 2999 životinja: na Krku 1443 divlje svinje i 48 čagljeva, na Cresu 872 divlje svinje i 445 jelena lopatara, a na Lošinju 176 divljih svinja i 15 jelena lopatara.

U prva tri mjeseca 2023. odstrijeljeno je 647 grla alohtone divljači: na Krku 240 divljih svinja i 12 čagljeva, na Cresu 228 divljih svinja i 102 jelena lopatara, a na Lošinju 59 divljih svinja i šest jelena lopatara.

No, postoje i drugi načini kako svinje držati podalje - jedan od njih je osiguravati im dovoljno hrane i vode na mjestima koja su udaljena od ljudi. Na otocima se divlje svinje stalno love, jer ih ima puno, a malo se razmišlja o drugim metodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:58