PROSLAVA

Danas je Međunarodni dan zlatnih retrivera... "Divna je to pasmina, nema bolje"

Vlasnici se slažu kako je riječ o psima koji su izrazito strpljivi i dobroćudni, zbog čega su idealni za obitelji s malom djecom
 Ilustracija, Francisco Gonzalez Sanchez/Alamy/Alamy/Profimedia

Danas se diljem svijeta slavi Međunarodni dan zlatnih retrivera. Ako to niste znali, ne brinite - taj dan je proglašen tek prije devet godina, kad je Amerikanka Kristen (inače vlasnica baš retrivera) utvrdila da nema dana kad se obilježava baš ta pasmina. Naravno da je to odlučila promijeniti, pa se od te godine baš današnji dan slavi kao njihov.

Ovi su psi iznimno popularni zbog svoje dobre naravi. Zbog toga ih mnoge obitelji uzimaju za kućnog ljubimca u vrijeme kada im djeca odrastaju, a brojni su mališani prve korake napravili upravo držeći se za svog retrivera. Među njima je i Zagrepčanin Lovro, čiji su roditelji njihovog Bubija kupili kad je on bio godinu dana star. Zbog toga su mu sva sjećanja na prvih devet godina života puna upravo Bubija.

- Ne sjećam se toga, ali mama kaže da je prvi put vidjela kako hodam držeći se na njega. Kaže da je sa mnom bio jako strpljiv - kad bih negdje pao, on bi dotrčao do mene brže nego ona, njuškicom provjerio jesam li dobro, a onda mi glavu oblijepio pusama. Mamu bi prijekorno pogledao što je tako spora - priča Lovro.

Kako je odrastao, Bubi je bio svugdje s njim: igrali su se u dvorištu, vodili su ga na more i u vikendicu. Pokazuju to brojne fotografije iz njegova djetinjstva, gdje je retriver uvijek uz Lovru.

- Bio je zaštitnički nastrojen. Nikad nije ugrizao ni mene niti ikog drugog, ma ni zarežao nije. Obožavao sam tog psa.Zapravo, mislim da je to divna pasmina, nema bolje. Sjećam se da sam prvi put plakao onda kad je umirao. Trebale su mi godine da to prebolim i, kad su roditelji razmišljali o novom psu, ja nisam htio. No, siguran sam da ću za par godina, kad i ja budem imao dijete, dovesti doma retrivera. Dobro, ili nekog u tipu zlatnog, ako nađem takvog za udomiti - kaže Lovro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:30