NIJE OPASAN ZA LJUDE

Bolest plavog jezika prijavljena i kod ovaca u Portugalu, Europom kruži nova varijanta virusa

Prenose je komarci, a uglavnom se širi među ovcama i govedima, iako su na njega osjetljive i ljame, alpake, koze...

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Portugal je izvijestio da je zabilježio pojavu bolesti plavog jezika na farmi ovaca, izvijestila je u srijedu Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH), signaliziravši širenje virusa iz srednje u južnu Europu.

Bolest plavog jezika pojavila se u listopadu prošle godine u Nizozemskoj, a proširila se u međuvremenu i na Belgiju, Njemačku i Češku. Europom danas kruži nova varijanta virusa, BTV3, napominje Reuters.

I Portugal je objavio da je registrirao pojavu bolesti na farmi ovaca u gradu Torre dos Coelheirosu, izvijestila je u srijedu WOAH. Zaraženo je oko 15 ovaca, a jedna je u međuvremenu uginula, navode.

Početkom rujna Češka je otkrila pojavu bolesti na farmi ovnova za rasplod. Zaraženi ovan pokazivao je tipične simptome bolesti, uključujući groznicu, iscjedak iz nosa, teškoće s disanjem i gubitak apetita. Veterinarske vlasti postavile su oko farme zonu ograničenja u radijusu od 150 kilometara, odredivši da se goveda, ovce i koze smiju premještati u druga područja samo pod strogim uvjetima.

Virus nije opasan za ljude. Prenose ga komarci, a uglavnom se širi među ovcama i govedima, iako su na njega osjetljive i ljame, alpake, koze i divlji preživači.

Određeni stupanj zaštite od bolesti može se postići cijepljenjem, napominje novinska agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:28