NEOBIČNO BIĆE

Biće koje ne želimo susresti: Ogromni zubi, dužina metar i pol, može napasti kad se brani...

Težina im je od 20 do 32 kilograma, a mogu živjeti do 12 godina. Naravno, sve ih je manje i manje

Atlantski som

 Blickwinkel/Alamy/Profimedia

Naravno da nismo specisti i da ne diskriminiramo ijednu životinjsku vrstu. Posebno takvo što ne radimo na temelju izgleda, no ima tih nekih bića koja rado gledamo samo na slikama. Nekad, zapravo, čak ni na slikama.

Jedno od tih stvorenja je definitivno i atlantski som, kojeg se naziva i atlantskim vukom. Njegovi veliki zubi, koji strše iz usta čak i kad su ona zatvorena, daju mu zaista opak izgled. Svi znamo da ove ribe zapravo uopće nisu agresivne prema ljudima i da će ugristi samo u situaciji kada nemaju drugog načina da se obrane.

Naravno, kad im vidimo zube znamo da su predatori. Imaju snažnu vilicu i velike zube, pa love i jedu rakove, velike puževe i brojne beskralježnjake. Njihova dužina je također impresivna: mogu narasti do 1.5 metra. Težina im je od 20 do 32 kilograma, a mogu živjeti do 12 godina.

No, valja imati na umu da, bez obzira na to što baš i nisu zgodni, veoma su važni u držanju pod kontrolom određenih morskih populacija. Zbog toga je veoma problematično to što izumiru. Naravno, za to smo krivi mi, jer se obje ribe izlovljava: i namjerno, ali i slučajno. Zbog toga ih je u morima sve manje i manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 08:24