DUGOGODIŠNJI PROBLEM

Apel iz azila: ‘‘Molimo vas, prestanite uzimati kornjače kad ste na moru i donositi ih na kontinent...‘

Molbu su objavili nakon što su im donesene dvije čančare, koje su do njih stigle iz Vodica

Obična čančara

 Darko Tomas/Cropix

Dvije obične čančare došle su iz Vodica u čakovečki azil. Naravno, ne same, nego su tamo donesene. Tom prigodom su iz tog azila, koji trenutno brine o najvećem broju napuštenih pasa u našoj zemlji, zamolili ljude da ne kupe kornjače na Jadranu i dovoze ih na kontinent. Taj problem, kažu, postoji godinama, pa su oni odlučili skrenuti pozornost javnosti na njega.

- Čančare su, među ostalima, na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta u Hrvatskoj. Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, za diranje konkretno ove može se dobiti i do 500 eur kazne, ovisno o tome o kojoj je protuzakonitoj radnji riječ. Izmještanje iz staništa jedna je od tih. Kornjačama je potrebno pomoći jedino ako su ozlijeđene i to također preko za to stručnih osoba ili organizacija - poručili su iz azila.

Riječ je o veoma zanimljivim životinjama. Kako kažu iz ZOO Zagreb čančare su aktivne danju i većinu vremena provode hraneći se ili mirujući na suncu ili u hladu. Zbog toga ih je lako uloviti, nažalost. Tijekom zime hiberniraju, odnosno spavaju zimski san. Odrasli se zbog čvrstog oklopa vrlo rijetko nađu na jelovniku drugih životinja, stoga nemaju mnogo prirodnih neprijatelja. Osim ljudi, koji su ih svojevremeno ubijali zbog narodnog vjerovanja da krv ovih životinja liječi leukemiju. Naravno, dokazano je da to nije točno, no mnoge su čančare stradale zbog toga.

Kod ove je vrste posebno zanimljivo što se zapravo ne zna koliko žive. U ZOO vrtovima je riječ o čak stotini godina, no u divljini - tko zna?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 14:27