JAVNA USTANOVA

Ako želite doznati više o tajanstvenom životu roda, pogledajte snimke s kamere ispred jednog gnijezda

Postavljena je ona u Donjoj Zdenčini, selu koje ima najveći broj ovih ptica u Zagrebačko županiji

Ilustracija

 BIOM

Je li vas ikad zanimalo što se točno događa u gnijezdu roda? Znate li kako se rodan udvara rodi? Kako rode izražavaju nježnost, ljubav i privrženost prema partneru? Tko sjedi na jajima, roda ili rodan ili možda oboje? A tko hrani male ptiče? Jesu li rode monogamne ili rodu posjećuje više rodana?

Odgovore na sva ta, kao i mnogo drugih pitanja, može se saznati promatrajući gnijezdo roda u Donjoj Zdenčini. Ispred jednog je postavljena kamera koja snima noć i dan što se događa u tom selu koje ima najveći broj ovih ptica u Zagrebačkog županiji, zbog čega je i odabrano.

- Uživo možete gledati kako roda dograđuje gnijezdo, nese jaja, sjedi na jajima. Također moći ćete vidjeti kako roditelji hrane mladunčad te ih uče letjeti. Bude li sve po planu, moći ćemo svjedočiti i najuzbudljivijem trenutku – trenutku kad se iz jaja izležu mlade rode. Uživajte u tajanstvenom životu roda, možda se i vi zaljubite u njih kao i one u naš prekrasan i bajkovit krajolik - poručili su iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, čiji su zaposlenici postavili kameru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 06:06