ALEKSANDAR DOLGOPOLOV

Zna sve, ali su mu automobili veća strast od igranja tenisa

Ukrajinac je u Umagu pokazao zašto je jedan od najuzbudljivijih igrača na Touru
 Srećko Niketić/Cropix

UMAG - Aleksandr Dolgopolov živi teniski „la vida loca“. Momak koji bi se savršeno uklopio u filmski serijal „Brzi i žestoki“, samo da se riješi duge plave kose, mnogo je više od tenisača s najbržim automobilom u Ukrajini (u garaži su mu „nabrijani“ Nissan i Subaru) ili najopuštenijeg igrača u Umagu, koji je većinu večeri zatvarao šank u ovdašnjem noćnom klubu. Dvadesetdvogodišnjak iz Kijeva pokazao se kao pravi fakin izvan terena, ali mnogo je važnije ono što donosi u teniske arene.

Njegov tenis jednostavno oduzima dah. Mangupski pristup s mnogo vica, raznovrsnosti i poteza koji graniče s ludilom u Umagu su ga pretvorili u ljubimca publike za čije se mečeve isplati kupiti ulaznicu.

Vjerojatno najbolja skraćena lopta na Touru, bombe kojima iznenađuje iz svih pozicija na terenu čine ga jednim od najuzbudljivijih igrača na Touru.

Zabava i vic

- Volim se zabavljati na terenu. Neki puta uđem unutra i ni sam ne znam što ću napraviti. Kreativan sam, ali ponekad mi se ta kreativnost osveti - govori mladić koji je od malih nogu okružen vrhunskim tenisom.

Za to je kriv otac Oleksandr, bivši profesionalac pod zastavom SSSR-a, koji ga je i vodio u ranoj fazi karijere, a nekoć je trenirao i najboljeg ukrajinskog tenisača u povijesti, finalista Roland Garrosa Andreja Medvjedeva.

Promjena imena

Aleksandr je donedavno također bio Oleksandr, ali mu je dosadio dodatak „junior“ pa je odlučio promijeniti ime. Pod „starim“ je imenom zagazio u teniske vode igrajući s Jimom Courierom, Andreom Agassijem i Borisom Beckerom.

- Oleksandra Dolgopolova starijeg znam odavno, a mali mu je nevjerojatno sličan. Kada sam ga prvi puta vidio na terenu, u Roland Garrosu jedne godine, mislio sam da mu je otac zaigrao. Ima sjajna rješenja na terenu. Ako će biti ustrajan, mogao bi biti dio samog svjetskog vrha - prisjetio se hrvatski Davis Cup izbornik Goran Prpić prvog kontakta s Ukrajincem.

Igračko sazrijevanje

Ove je godine u Australiji dokazao da je igrački sazrio, uz sve mušice koje takvi tipovi rijetko uspiju u potpunosti izbaciti iz glave. Prvi Grand Slam četvrtfinale najveći je razlog što se u travnju probio u Top 20. Trenutno je 26. igrač svijeta, a vrijedi puno, puno više. Kao i svaka ulaznica koju platite za njegove mečeve, što je zorno dokazao u Umagu. Ako će volja i ozbiljnost u pristupu tenisu biti jača od ljubavi prema tenisu, finale u brazilskom Costa do Sauipeu neće dugo ostati jedini u njegovom CV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 11:23