DAVIS CUP

SENZACIJA U POLJSKOJ Borna Ćorić svladao 21. igrača svijeta Janowicza, Hrvatska vodi 2-0

Borna Ćorić je sa 2-6, 6-2, 7-5, 5-7, 6-4 svladao 21. igrača svijeta Jerzyja Janowicza
 Ronald Gorsic / CROPIX

Borna Ćorić priredio je veliko iznenađenje prvog dana okršaja skupine I euroafričke zone Davis Cupa između Poljske i Hrvatske u Varšavi. U drugom je meču, nakon što je Marin Čilić rutinski “riješio” Michala Przysieznog, 17-godišnji Zagrepčanin šokirao 21. igrača svijeta Jerzyja Janowicza i nakon maratona slavio s 3-2 u setovima.

Ćoriću je to definitivno najveća pobjeda u karijeri nakon što je lani osvojio juniorski US Open. Premda je prvi set naslućivao da će ga prošlogodišnji polufinalist Wimbledona apsolvirati bez prevelikog stresa, uslijedio je rasplet pun preokreta koji je šokirao poljske navijače.

Ćorić je meč otvorio breakom, ali je pri vodstvu 2-1 “zablokirao”. Janowicz je počeo pogađati sve što je htio i do kraja prvog seta izgubio tek nekoliko poena. No nastavak je 203 cm visokom tenisaču iz Lodza ponudio hladan tuš. U drugom setu Janowiczu je zakazao servis, Ćorić je počeo sjajno “reternirati”, a Poljak zaredao s neprisiljenim pogreškama. Skupio ih je 16, četiri puta više od suparnika koji je djelovao kao da je šest godina stariji, a ne mlađi od njega.

Sličan je scenarij ponudio i treći set. Ćorić je rano otvorio breakom za 2-1, Janowicz se uspio vratiti i povesti sa 5-4, no u ključnom trenutku ponovno mu je teren bio preuzak. Za konačnih 7-5 i vodstvo od 2-1 u setovima, Hrvat je zadržao koncentraciju u najvažnijim trenucima i imao tek 6 neprisiljenih pogrešaka u odnosu na Janowiczevih 19.

U četvrtom je setu 295. igrač svijeta ponovno propustio rani break i gem-loptu za 2-0. Janowicz je preokrenuo rezultat te pri rezultatu 6-5, kada je Ćorić servirao za tie-break, iskoristio trenutak dekoncentracije i jednu promašenu paralelu za izjednačenje u setovima i odlučujući peti. U njemu su počeli kraći prekidi, nervoza je činila svoje, a Ćorić je zatražio i liječničku pomoć.

Tenisači su držali svoje servise sve do 4-3, kada se Janowicz ponovno slomio i propustio zadnji vlak za bod koji bi Poljsku ponovno vratio u favoriziranu poziciju. Ćorić je na servisu za meč odigrao besprijekorno, ne izgubivši ni poen, i Hrvatskoj donio vodstvo o kojem nitko nije ni sanjao.

Za razliku od Janowicza, koji je očigledno podcijenio suparnika, Marin Čilić je u prvom meču od početka do kraja diktirao tempo i dao do znanja da ishod dvoboja s Przysieznim ni u jednom trenutku neće doći u pitanje. Završilo je 6-1, 6-4, 6-4 za nešto manje od dva sata igre, a Međugorac je ubacio 10 aseva i 30 winnera.

Davis Cup, euroafrička zona, skupina I

Poljska - Hrvatska 0-2

Przysieszny - Čilić 1-6 4-6 4-6

Janowicz - Ćorić 6-2 2-6 5-7 7-5 4-6

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:46