POČETAK VELIKE KARIJERE

REBIĆ ZAPALIO NOGOMETNU EUROPU Novi Bokšić je veliko Štimčevo iznenađenje za Beograd?

O Rebiću se može govoriti kao o još jednom Hajdukovom promašaju
 Tom Dubravec/CROPIX

Dugo su se lomila koplja oko toga kad će Igor Štimac pozvati Antu Rebića u A-reprezentaciju. Iz Parka mladeži su pritiskali, bili su nestrpljivi jer su željeli 19-godišnjeg napadača što prije vidjeti u najjačoj konkurenciji, znali su kakav biser imaju u rukama.

Rebić se morao strpiti, kalio se i na SP-u reprezentacija do 20 godina u Turskoj gdje je nogometne stručnjake oduševio demonstracijom moći i golovima, a gnjev dežurnih kritičara je izazvao “egocentričnim ponašanjem” nakon što su on i njegov cimer i partner iz napada Marko Livaja promašili nemoguće i ispali od Čilea.

Tandem s Livajom

Taj tandem Rebić - Livaja nosio je Hrvatsku , njihov zajednički učinak na turniru bio je tri gola i dvije asistencije. Samo jedan gol postigao je Stipe Perica (iz Zadra se prodao u Chelsea), a sve drugo je bio učinak napadačkog tandema Livaja - Rebić, za koje je Ivan Gudelj ustvrdio: “Kad bismo spojili tu dvojicu napadača, dobili bismo novog Ibrahimovića.”

Sjetit ćemo se da Niko Kovač, izbornik U-21 reprezentacije Hrvatske, nije baš bio naklonjen Rebiću jer je, ocjenjujući učinak naše U-20 reprezentacije u Turskoj, rekao:

- Za Rebića samo mogu reći kako je ovaj SP pokazao da ga Štimac opravdano nije pozvao u A-vrstu.

Eto, tako je to u nogometu: ono što je vrijedilo prije mjesec dana više ne vrijedi, a samo jedna utakmica može naglavačke okrenuti dojam o nekom igraču. Niko Kovač je u međuvremeno ostao bez Rebića, ali i bez Livaje. Rebić je lansiran u A-vrstu, a Livaju je Kovač (zasad) prekrižio nakon što je ovaj tražio poštedu.

Iznenađenje za Srbiju?

Na kraju je najviše profitirao Igor Štimac, koji je opet izašao kao pobjednik. Njegov potez pokazao se punim pogotkom. Pozvao je Rebića za prijateljski meč s Lihtenštajnom, ovaj mu je odmah vratio sjajnim golom kojim je 19-godišnji Imoćanin dokazao da se može smatrati legitimnim nasljednikom Alena Bokšića.

Iako Štimac ima najjači arsenal među napadačima, Rebić je skrenuo pažnju na sebe pa ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se nađe u konkurenciji i za meč sa Srbijom. Ovo bi mogao biti početak jedne velike reprezentativne karijere za Rebića, mladića koji ima sjajne fizičke, igračke predispozicije, ali i ogromnu želju za radom i napredovanjem.

O Rebiću se može govoriti kao o još jednom Hajdukovom promašaju. Jer nije prošao na Poljudu iako je igrao za kadetsku momčad “bijelih” na jednom turniru u Italiji. Prošao je u Parku mladeži, gdje je stigao kao junior, afirmirao se u Splitu zabijajući golove Hajduku i Dinamu.

Treneri ga hvale

Vjekoslav Lokica je još prije godinu i pol govorio kako je Rebić izvanserijski talent koji će napraviti rekordan transfer za hrvatske prilike, posebno zato što se radi o igraču Splita, a ne Hajduka ili Dinama koji su ipak u prednosti kad se igrače prodaje u inozemstvo.

- Rebić vrijedi najmanje pet milijuna eura - govorio je Lokica, današnji trener Zagreba.

I drugi nogometni stručnjaci su se natjecali tko će Rebiću udijeliti više epiteta. Prije pola godine Ćiro Blažević je ustvrdio:

- Taj Rebić je pravi vrag, svjetska klasa, i uskoro će žestoko zakucati na vrata mog Igora Štimca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 00:03