NOVI TENISKI BROJ 1

Novak je još kao četverogodišnjak najavio: BIT ĆU NAJBOLJI NA SVIJETU

Već mi je na prvom treningu objasnio da želi biti najbolji na svijetu, to sam čula još samo od Monike Seleš, prisjeća se Jelena
 AFP

ZAGREB - Novak Đoković u petak je u Wimbledonu zaokružio svoj teniski put. Daleko je on od kraja, zapravo, vjerojatno tek započinje ozbiljnije mijenjati povijest svjetskog tenisa. Ali, onog trenutka kada je servirao za meč protiv Tsonge, okrenuo se prema loži u kojoj je kompletna obitelj već bila u zagrljaju, a on, kako sam kaže, “nije znao kako proslaviti”, misija Novaka Đokovića bila je ispunjena. Misija koju si je zadao kad je kao četverogodišnjak na Kopaoniku radio prve teniske korake pod paskom Jelene Genčić.

Dječji profesionalac

- Nikada neću zaboraviti kada mi je taj mališan došao na prvi trening. Torba mu je bila uredno spakirana, kao da je profesionalac. Kada sam ga upitala tko mu ju je spremio, odgovorio je da je to učinio sam. Zatim sam ga pitala što želi biti kada odraste, a njegov odgovor bio je: broj 1. Takav mi je odgovor godinama prije ponudila jedna djevojčica, Monika Seleš - prisjetila se legendarna srpska trenerica. Da svjedočenje Jelene Genčić nije samo prigodničarsko friziranje povijesti svjedoče i snimke dostupne na YouTubeu. U njemu sedmogodišnji Nole, sa šiltericom preokrenutom naopačke, zapanjujućom ozbiljnošću objašnjava nešto starijem momku, u prvom intervjuu u životu, kako se zabavlja s reketom i lopticom, ali ga i uvjerava da će jednog dana postati najbolji tenisač na svijetu.

Uvijek spreman odgovor

Nakon savršenih šest mjeseci 2011. četverogodišnji i sedmogodišnji Novak Đoković djeluju proročanski. Istina je da svako dijete koje čvrsto zgrabi reket u ruke mašta da će jednog dana njegovo ime biti među 100, 50 ili deset najboljih na svijetu, ali rijetki su, čak i u toj bezbrižnoj dobi, toliko odvažni da posegnu za tako snažnim riječima.

- Uvijek je znao što želi, uvijek je imao spreman odgovor na pitanje zašto je nešto napravio, bilo dobro ili loše. Bio je neosporan talent, to je valjda svima jasno, ali radnu etiku sličnu njegovoj ne susrećete svaki dan. Zbog toga je danas tu gdje jest - rekao nam je prije dva mjeseca njegov višegodišnji trener Nikola Pilić, jedan od ljudi koji su imali značajan utjecaj na Đokovićevu karijeru.

Šest mjeseci iz snova

Tehnički gledano, Đoković je danas na krovu svijeta baš zbog ovih nevjerojatnih pola godine koje ima iza sebe. Šest mjeseci za divljenje, šest mjeseci kojima se poklonio i sam.

- Ako netko može ponoviti ovo što sam ostvario u 2011., skinut ću mu kapu, do poda. Činjenica da sam tek sad preuzeo vrh dovoljno govori o Nadalu i Federeru. Koliko su godina oni igrali konstantno dobro i što sam sve morao osvojiti da dođem do vrha, još je jedan dokaz njihove veličine - veličao je najveće rivale 24-godišnji Beograđanin.

Čak i u najvećem trenutku karijere, u času u kojem dvadesetogodišnji rad dobiva konačni smisao, Đoković govori o drugima. I možda Jimmy Connors, šampion iz nekih drugih vremena, ima pravo kada kaže da su današnja rivalstva mekana, da nedostaje “mržnje” kakvu su on i McEnroe osjećali jedan prema drugome i izvan terena. Međutim, riječi koje nova generacija velikana pronalazi za svoje najveće rivale, bila ona rezultat stvarnog poštovanja ili samo brižno izglancanog smisla za imidž, također izazivaju respekt.

Reakcija na vlastiti poraz od Federera u polufinalu Roland Garrosa, u kojoj je Đoković razvalio one koji su Švicarca proglašavali bivšim, najbolje pokazuje da je novi kralj Đoković danas daleko od onog 19-godišnjeg, prema mišljenju mnogih bahatog momka koji se hrvatskoj publici predstavio finalom Umaga 2006.

Zlatni teniski dečko

Nakon završnog meča, koji je zbog želučanih tegoba morao predati Wawrinki, Nole je dobio veliki pljesak od i inače tolerantne umaške publike. Međutim, njegov je smiješak tih godina izgledao prilično umjetno, a stav “jako sam simpatičan” znao je biti iritantan.

Pet godina kasnije, kada “bahati klinac” naplaćuje svoj talent i rad na najgalantnijoj teniskoj blagajni na svijetu, nemoguće je ne posuti se pepelom ili barem pomisliti da je Novakov sportski uspjeh pratila i karakterna transformacija. Danas je on zlatni teniski dečko, čovjek koji će pojavom zabljesnuti i na crvenom tepihu Cannesa, čovjek kojeg neki srpski mediji doživljavaju i kao faktor na tamošnjoj političkoj sceni s obzirom na prijateljstvo s ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem… Ukratko, Novak Đoković je danas proizvod brendiran sintagmom “prvi tenisač svijeta”, a povezana s njegovim karakterom, ona može prodati gotovo sve!

24 godine

25. svjetski broj 1 od uvođenja ATP ljestvice 1973.

7 godina i 5 mjeseci na prvom su mjestu bili isključivo Federer i Nadal

121 tjedan proveo je na 3. mjestu ATP ljestvice, najviše od uvođenja

36 tjedana ukupno je proveo na 2. mjestu

47 pobjeda i samo jedan poraz zabilježio je u 2011.

7 ATP naslova osvojio je u 2011.

5,853.733 USD zaradio je u 2011.

371 ATP pobjedu ostvario je u karijeri (106 poraza)

25 ATP naslova osvojio je u karijeri

26,116.690 USD zaradio je u karijeri

2 Grand Slam naslova osvojio do sada (Australian Open 2008. i 2011.)

2 Grand Slam finala dosad je izgubio (US Open 2008. od Federera i 2010. od Nadala)

1. finale Wimbledona igrat će danas protiv Nadala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 08:14