IZ AMSTERDAMA T. POLJAK

NIZOZEMSKA - HRVATSKA 1-1 Sjajni Delić šokirao Sijslinga, Haase prejak za Bornu Ćorića!

Nakon prvog dana Davis Cup meča za ostanak u Svjetskoj skupini Nizozemska i Hrvatska su u egalu. Pobjeda Mate Delića nad Igorom Sijslingom (4-6, 6-4, 7-5, 6-2) i poraz Borne Ćorića od Robina Haasea (7-6(4), 6-1, 6-4) drže Hrvatsku u dobroj poziciji uoči današnjih parova u koje uskače Marin Čilić, koji bi s imenjakom Draganjom trebao Hrvatskoj donijeti krucijalnu prednost.

Mate Delić ubilježio je u Amsterdamu debi iz snova u Davis Cupu. Na konferenciji za medije dan uoči meča, ono malo pitanja koja nisu bila usmjerena ka Marinu Čiliću, uglavnom su sletjela na adresu Mate Delića. Borna Ćorić već je poznat u svijetu tenisa jer je uletio u seniorske vode s pedigreom top juniora, ali Mate je Nizozemcima bio potpuna nepoznanica. Na zamolbu da se teniski predstavi domaćinima, Delić je, pomalo zeleno, iskreno govorio o svojim jačim stranama.

Ne znamo koliko su Igor Sijsling i Jan Siemerink ozbiljno shvatili njegova upozorenja, ali Delić je baš najjačim oružjima, servisom i bekhendom, slomio drugog nizozemskog igrača. Uz servis koji je najčešće oko 200 km/h, Delić se u igri s osnovne crte pokazao prebrzim i prečvrstim za 72. tenisača svijeta. U početku jačim bekhendom, ali kasnije i prodornim forhendom, 21-godišnji Kaštelanin na najbolji je mogući način pokazao zašto ga je Krajan pozvao za ovaj meč.

- Mučili su me grčevi, valjda od nervoze zbog prvog meča za reprezentaciju, pa početkom trećeg seta nisam mogao ni ispružiti desnu ruku, odnosno srednji prst. Ipak, znao sam da neću predati. Rekao sam si „bori se, makar te iznijeli na nosilima“ - kazao je Delić.

U divnom ambijentu amsterdamskog Ziggo Domea, pop hrama u kojem kraljuju Lady Gaga, Beyonce, Rihanna, One Direction i ostale zvijezde današnje glazbe, tenis je gost koji se savršeno uklopio. Domaći navijači stvorili su lijepu atmosferu, domaćinsku, ali veoma korektnu. Skakali su na svaki dobar potez svojeg igrača, ali bez, za Davis Cup, gotovo uobičajenih provokacija. Dvorana obojena u narančasto bila je solidno popunjena, ali čak se i na zapadu za tenis - dijele karte.

U takvoj atmosferi Mate je krenuo pomalo nervozno. U početku se uglavnom svađao sa samim sobom i terenom koji i dalje izgleda kao svaki zemljani privremeno postavljen u dvoranu - kvrgavo. Sredinom prvog seta od tri breaka u nizu Sijsling je napravio dva, pa izdržao zadnja dva gema na servisu i poveo.

Početkom drugog Mate je odjurio na 3-0 i činilo se da je na putu povratka, ali stvari nisu tekle glatko. Sijsling je uzeo četiri uzastopna gema, poveo 4-3 sa servisom i staza je za hrvatskog debitanta djelovala veoma strmo. Međutim, tada se javio dobri, stari Igor, čovjek kojim kola pola balkanske krvi (mama je Srbijanka, odatle i ime) i pomogao Mati da dođe do drugog seta.

Treći je počeo Delićevim problemima s podlakticom desne ruke. Izgubio je servis, dobio pomoć fizioterapeuta i kasnije izgledao kao da mu je mnogo bolje. Kod 3-4 je nadoknadio break zaostatka, a pri vodstvu 6-5 napravio i ključni break kojim je slomio talentiranog, ali ćudljivog Nizozemca.

Četvrti set gotovo da je pretvorem u formalnost. Delić je poveo 3-0, a drugim breakom i dovršio posao za najveću pobjedu u karijeri i dokaz da hrvatski tenis ponovno ima nevjerojatnu širinu.

NIZOZEMSKA - HRVATSKA 1-1

Igor Sijsling - Mate Delić 6-4, 4-6, 5-7, 2-6

Robin Haase - Borna Ćorić 7-6 (4), 6-1, 6-4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:28