NA TURNIRU U OSIJEKU

Mary Pierce za JL: Nekada smo se više zabavljali, a današnji tenis je postao preveliki biznis

'Kao i sve na svijetu, i tenis se mijenja, razvija i mislim da je to dobro. Uostalom, ni danas ne nedostaje uzbuđenja, ali pritom ipak više mislim na muški tenis'
 Vlado Kos / Cropix

Nikada prije osječki ITF Futures nije imao tako uglednu sudionicu. Četverostruka osvajačica Grand Slam turnira - pojedinačno na Roland Garrosu i Australian Openu te u parovima na Roland Garrosu i u Wimbledonu - i svojedobno treća igračica svijeta, Mary Pierce definitivno je najveće ime u svijetu ženskog tenisa koje se ikad pojavilo na osječkom turniru.

Čudesna hrvatska hrana

Naravno, 37-godišnja Pierce, koja je karijeru okončala prije nekoliko godina nakon ozljede lijevog koljena, u Osijek nije stigla kao igračica, nego kao trenerica 16-godišnje Emmanuelle De Beer s Mauricijusa, koju je preuzela prije dvije i pol godine.

- Super mi je ovdje. Stvarno mi se sviđa i ne govorim to reda radi, nego zato što se osjećam vrlo ugodno. U Hrvatskoj sam bila i prošle godine, i to je također bilo ugodno iskustvo. Ljudi su dragi i gostoljubivi, hrana čudesna i sve je ovdje jako zabavno - rekla nam je francuska tenisačica koja je rođena u Kanadi, živjela u SAD-u, a obožava japansku hranu.

No, kako nam je sama priznala, vrlo se brzo zaljubila i u slavonske specijalitete, a prvi je put okusila i jela od divljači, koja su je oduševila. Pierce je, podsjetimo, prije turnira u Osijeku s prijateljicom Ivom Majoli obišla Vukovar, Vinkovce i Đakovo u svojevrsnoj turneji i promociji tenisa, a naša Fed Cup izbornica pomogla je i da domaćini osječkog turnira osiguraju pozivnicu za njezinu 16-godišnju igračicu.

Kakav je osjećaj biti na jednom ovakvom turniru za mlade tenisače?

- Moram priznati da mi je zapravo jako zabavno i imam osjećaj kao da ponovno činim iste stvari koje sam činila kada mi je bilo 14 godina. Sve sam to proživjela pa znam što treba djevojkama u ovoj dobi i kako im se može pomoći, tako da mi je ovo ugodno iskustvo. Što se tiče Emmanuelle, očekujem da joj bude zabavno i da nešto nauči. Ovdje za nju nema pritiska.

Je li se u tenisu puno toga promijenilo otkako ste prestali igrati?

- Tenis je sada još više postao veliki biznis i u njemu je još više novca nego prije, pa čak i u odnosu na vrijeme u kojem sam ja igrala. Što se tiče same igre, mogu istaknuti da su igrači danas fizički jači i razvijeniji, a i igra se puno promijenila i postala drugačija. Prije je bilo više izlazaka na mrežu i igre u terenu, a danas se igra pretežno s osnovne linije. Također mi se čini da su igrači prije bili puno zabavniji, više su uživali u igri, zabavljali se, imali bolju interakciju s navijačima.

Je li onda tenis prije bio bolji nego ovaj koji gledamo danas?

- Ne bih rekla da je bio bolji. Možda je bolji izraz drugačiji. Kao i sve na svijetu, i tenis se mijenja, razvija i mislim da je to dobro. Uostalom, ni danas ne nedostaje uzbuđenja, ali pritom ipak više mislim na muški tenis koji je jako uzbudljiv s Rogerom Federerom, apsolutno najboljim tenisačem u povijesti, jer je njegov tenis čudesan, a igra ga s takvom lakoćom da je to užitak za gledanje. No, tu su i Novak Đoković, Rafael Nadal...

A ženski tenis? Tko je najbolji?

- Trenutačno je to apsolutno Serena Williams koja s velikom lakoćom dominira ženskim tenisom. Tu su i Marija Šarapova te Viktorija Azarenka, čiji mi se tenis osobno najviše sviđa jer me najviše podsjeća na ono što sam ja igrala. Najbolja u povijesti? Teško pitanje. Ako gledamo po osvojenim turnirima i Grand Slamovima, onda bi to mogla biti Martina Navratilova.

Možete li izdvojiti najveći trenutak karijere, ali i trenutak za kojim žalite?

- Najveći je osvajanje Roland Garrosa. To je neusporedivo s bilo čim drugim, i to su za mene nezaboravni trenuci. Što se tiče ovoga drugog, pitanje je dobro, ali moram vas razočarati jer doista ne mogu ništa posebno izdvojiti.

Je li lakše biti igračica ili trenerica?

- Ovako na prvu, možda bih rekla da je lakše biti igračica, ali to je zapravo jako različito. Kada ste igrač, svi brinu o vama, ali treninzi su vrlo naporni i natjecanja su stresna. U trenerskom poslu moram razmišljati kako iz igrača izvući ono najbolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 09:21