EKSKLUZIVNO

MARIN ČILIĆ ZA JUTARNJI 'Becker me je osvijestio kada je rekao: Sad si upisan u vječnost!'

Došao je u Amsterdam kao rock zvijezda. Kralj New Yorka, momak za kojim se okretala cijela Velika jabuka , nije skidao osmijeh s lica ni nakon nekoliko dana medijske ludnice. Nakon što je obišao sve važnije TV kuće na Manhattanu, pa doletio u Nizozemsku, jučer su ga dočekale i medijske obveze uoči Davis Cupa. U prvom tjednu US Opena nitko ga nije tražio za press konferencije na koje su igrači obvezni doći nakon svojih mečeva. Hrvatskih novinara u New Yorku nije bilo, a stranima nije bio bitan. Posljednjih desetak dana stvari su sasvim drugačije.

•Izjavili ste da će trebati vremena da vam sjedne sve što se dogodilo. Kada ćete se početi osjećati kao Grand Slam pobjednik?

- Ma možda je to malo krivo shvaćeno, odmah nakon meča sam shvatio što sam ostvario. Boris Becker mi je u trećem intervjuu nakon finala rekao „sada si osvojio Grand Slam, to ostaje zauvijek zapisano“. Od tog trenutka sam postao svjestan veličine ovog rezultata.

•Na koji način će vam se način karijera promijeniti nakon US Opena?

- To i mene zanima, bit će puno izazova, ali sada kada sam ušao u tenisku povijest, u društvo Grand Slam pobjednika koje je, pogotovo u posljednjih desetak godina, prilično zatvoreno, imam samopouzdanje koje je neprocjenjivo. Znam na koji sam se način pripremao za turnir i sada ću te stvari htjeti ponavljati. Karakterno se sigurno neću mijenjati, ostajem isti Marin Čilić s obje noge na zemlji.

•Kako se igrač, koji je desetak dana uoči US Opena dobio porciju od Wawrinke (3-6, 6-0, 6-1), transformira u dominantnog osvajača Grand Slama?

- Jednostavno, nešto se u meni promijenilo dva-tri dana prije početka turnira. Dosta sam razmišljao o svojem tenisu, o načinu na koji sam bio najuspješniji u karijeri, i posložio igru. Već tada sam osjetio da mogu napraviti puno.

FOTO: Gordana (Dana) Anders

•Niste valjda tada pomislili da imate pravu priliku postati Grand Slam pobjednikom?

- Ne, o tome nisam razmišljao jako dugo. Zapravo, tek kada sam svladao Federera, shvatio sam u kojoj sam poziciji.

• Da li bi tenis koji ste prikazali u posljednja tri meča bio dovoljan za pobijediti Đokovića?

- Da je Novak dobio Nishikorija, bio bi to sasvim drugačiji finale. Jednostavno, drugačije bih se osjećao jer bih znao da je s druge strane igrač koji je već osvajao najveće trofeje. Kada sam ulazio u meč s Nishikorijem, znao sam da će i on biti nervozan, a to mi je sigurno olakšalo posao.

•Federera jako cijenite, a učinili ste ga nemoćnim. Kakav je to bio osjećaj?

- Nevjerojatan! Vidjelo se koliko je pokušavao preokrenuti tijek meča. Ljutio se, veselio, stiskao šaku, pokušao i uspio uključiti publiku u meč, tražio njihovu pomoć... Vidjeli ste nemoć u njegovim očima? Ja nisam, nisam ga baš previše gledao u oči.

•Kako je izgledao prvi susret s Goranom nakon finala?

- Nismo uopće razgovarali o meču i načinu na koji sam igrao, to smo spomenuli tek u zrakoplovu na povratku.

•Koji je sljedeći cilj? Napad na novi Grand Slam, dolazak pri vrh ATP ljestvice...?

- Ne namjeravam se opterećivati time, želim uživati u tenisu jer vjerujem da je to moj najveći uspjeh. Naravno da sanjam nove Grand Slamove, ali ovaj mi nitko nikada neće moći oduzeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:17