NELOGIČNOSTI SUSTAVA

Ljubičić, Karlović, Čilić - zarađuju milijune, a primaju gradske stipendije

Zbog loših propisa HOO i ZŠS te nekontrole teniskih klubova profesionalni igrači od kojih neki ni ne žive u Zagrebu primaju stipendije
 AFP

Na popisu stipendista koji novac primaju od Zagrebačkog športskog saveza (ZŠS), a time iz gradskog proračuna, našlo se nekoliko profesionalni tenisača. Ovo pitanje otvorio je Siniša Markulin gradski zastupnik HSS na sjednici skupštinskog Odbora za obrazovanje i šport, piše portal Zagrebancija.com .

Markulin je pitao kako je moguće da stipendije primaju profesionalni igrači, igrači koji nemaju prebivalište u Zagrebu, igrači koji ne nastupaju za svoje klubove i igrači koji igraju pod stranom zastavom.

Tako se na listi zagrebačkih stipendista našli: Ivan Ljubičić, Ivo Karlović, Lovro Zovko, Marin Čilić, Roko Karanušić, Ivan Dodig te Uroš Vico.

Na njih odlazi gotovo pola iznosa koji je namijenjen stipendijama tenisača, riječ je o 12.600 kuna od 29.400 kuna. Iako je riječ o profesionalcima svi oni pravo na stipendiju ostvaruju zbog toga jer su prijavljeni da igraju za neki od zagrebačkih klubova premda neki od njih nemaju niti jedan nastup za taj klub.

Korijen problema upravo leži u tim klubovima jer cijela procedura stipendiranja počinje od njih. Oni sastavljaju popis potencijalnih stipendista te ih prosljeđuju Zagrebačkom teniskom savezu. Nakon toga ZTS provjerava u koju kategoriju spada pojedini sportaš te konačni popis igrača s njegovom kategorijom dostavlja ZŠS-u koji isplaćuje stipendije.

Markulin je upozorio na moralnu stranu priče i na problem loše postavljenog sustava kontroliranja. Naime, on je istaknuo kako nije moralno da taj novac, a riječ je o 2400, 1200 i 600 kuna, uzimaju profesionalci umjesto da se novac usmjeri na amatere iz olimpijskih sportova.

Također se postavlja pitanje sastavljanje propisa te njihovo kontroliranje. Pravilnik o kategorizaciji sportaša sastavlja Hrvatski olimpijski odbor čijom je izmjenom iz 2007. omogućeno da se na popisu nađu i profesionalci.

Sami sportaši podnose zahtjev te prikuplja dokumentaciju koje šalju HOO koji ih svrsta u jednu od šest kategorija. Stipendije primaju tenisači koji su svrstani u jednu od prve tri kategorije. Tako su igrači kategoriziraju prema osvojenom mjestu na Davis Cupu, Federation Cupu, raznim turnirima ili prema rang listi ATP-a.

Sada svi peru ruke od isplate ovih stipendija i prebacuju odgovornost na druge. Tako u ZŠS-u tvrde da oni samo isplaćuju novac prema popisu koji dobiju od Zagrebačkog teniskog saveza.

- Kriterije sastavlja HOO, a onda klubovi prema tim kriterijima šalju popis svojih igrača koji imaju pravo na stipendiju Zagrebačkom teniskom savezu. Teniski savez provjerava podatke te ih šalje nama, a mi isplaćujemo novac - kazao je Velimir Bašić, glavni tajnik ZŠS-a.

Bašić ističe da oni ne mogu uskratiti isplatu stipendija nikome. Za pitanje kako je moguće da su na popisu neki od sportaša koji ne žive u Zagrebu i kontroliraju li oni uopće tkome isplaćuju novac Bašić lopticu odgovornosti opet prebacuje na Zagrebački teniski savez . Na kraju dodaje kako će pokrenuti istragu.

U ZTS-u su svjesni problema ali i oni odgovornost prebacuju na druge. Oni svu odgovornost svaljuju na leđa klubova u kojima su registrirani sporni igrači. Ispada da je jedini uvjet da neki igrač primi stipendiju od Zagreba je njegova registracija u nekome od zagrebačkih klubova. Njima je jedino važno da je navedeni igrač prijavljen u tom klubu, a ništa drugo nije bitno. Nije važno gdje mu je prebivalište ili igrali uopće za taj klub.

Posebna su priča nastupi, jer kako su nam rekli u ZTS-u igrač mora imati barem jedna nastup za svoj klub da ostvari pravo na stipendiju, no ni to se pravilo ne poštuje. Kada smo to naveli u ZTS-u opet peru ruke i kažu da navedeni igrači igra za Davis Cup reprezentacija pa se valjda to pravilo ne odnosi na njega.

Zanimljiv je podatak da se novac za stipendije isplaćuje preko klubova, tj. da ZŠS novac šalje matičnom klubu koji bi ga trebao proslijediti tenisaču.

Na naše pitanje može li netko od nas osnovati teniski klub i u njega prijaviti igrače iz cijelog svijeta, na primjer iz Afrike ili Južne Amerike, te onda na temelju ranga i nastupa na međunarodnim turnirima za njih dobivati zagrebačke stipendije odgovor je bio pozitivan. To znači da igrač ni ne treba biti hrvatski državljanin niti živjeti u Zagrebu da dobije gradsku stipendiju. Dovoljna je prijava u klubu.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se godinama baca gradski novac, a nitko ništa ne poduzima. Godišnje se za stipendije sportaša izdvoji oko osam milijuna kuna, a ispada da se značajan dio novca baca u vjetar, tj. da ne odlazi u prave ruke, zaključuje portal Zagrebancija.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:32