ŽIVOT POSLIJE TRIDESETE

Federer: Slušam tijelo, a ono mi kaže da nisam star

I stručnjaci se slažu s Federerom, tvrde da će još barem tri godine biti kandidat za naslov na svim Grand Slam turnirima

Andyju Murrayju i Rafaelu Nadalu, koji su put na Rogers Cupu završili u 2. kolu, nakon 3. kola pridružio se i Roger Federer. No, Federerov poraz ne spada u istu kategoriju kao Murrayjev i Nadalov. Jo-Wilfried Tsonga bio je najlošiji mogući izbor za osminu finala, pogotovo nakon što mu je u četvrtfinalu Wimbledona okrenuo 0-2 u setovima.

Tsonga koji vjeruje da može pobijediti, najopasniji je suparnik kojeg možete zamisliti.

- Znao sam da me može pobijediti ako odigra najbolje što može. Uostalom, pokazao je i u prošlosti da to može. Ovo nije nikakva senzacija - rezonirao je Federer nakon poraza.

Senzacija definitivno nije, ali ovaj će poraz dobro poslužiti kao argument onima koji tvrde da je Švicarac “na putu prema dolje”. Federer je 8. kolovoza proslavio 30. rođendan. Za tenisača, ušao je u ozbiljne godine. U nekim drugim sportovima, momčadskim prije svega, smatrali bi da je Federer prevalivši tridesetu preko leđa ušao u najplodonosnije razdoblje. Što se tenisa tiče, statistika ne ide na ruku 30-godišnjacima.

Statistika kaže da tenisači najbolje rezultate ostvaruju u razdoblju od 22. do 28. godine. I Federer se sa svojim rezultatima idealno uklapa u taj stereotip. Prvi je Grand Slam naslov osvojio mjesec dana prije 22. rođendana, a između 24. i 27. godine osvojio 10 od sadašnjih 16 Grand Slam naslova. Otkako je proslavio 29. rođendan Federer je na čekanju.

Na posljednjih šest Grand Slam turnira odigrao je tek jedan finale (Roland Garros ‘11.). Dvije godine zaredom put u Wimbledonu završio je u četvrtfinalu, nakon što je na sedam izdanja turnira prije toga šest puta bio pobjednik i jednom finalist.

Ne uspije li osvojiti US Open, prvi put nakon 2002. godine imat će sezonu bez Grand Slam naslova. Prvi put nakon 2003. godine postoje dvojica tenisača kojima gleda u leđa.

To su nepobitni argumenti kojima barataju svi koji žele reći da je završila Federera. No, Federer ne priznaje brojeve.

- Svi žele napraviti veliki događaj od toga što sam proslavio 30. rođendan. Podvlače crtu kao da sam završio karijeru. Za mene je to još samo jedan od rođendana. Tijelo ti govori koliko si star, a ja se osjećam sasvim dobro i uživam u svakom izlasku na teren.

Federer je u pravu kad tvrdi da brojevi ne otkrivaju sve. U brojevima se ne može vidjeti što Federer radi na terenu. Tamo je još uvijek sposoban napraviti čudesne stvari. Uostalom, može reći da je jedini u 2011. uspio pobijediti Novaka Đokovića.

- Vidio sam mnoge velikane na djelu nakon 30. rođendana. Oni su na terenu djelovali staro, za razliku od Federera koji još uvijek izgleda kao mladić. Možda je trunčicu sporiji, s malo manje snage u udarcima u odnosu na vrijeme kad je bio na vrhuncu. Međutim, za tipa koji ima 30 godina i treći je na svijetu, ono što može odigrati je fenomenalno. Mislim da će još barem tri godine svima biti opasan - tvrdi Brad Gilbert.

Zapravo, teško je naći teniskog stručnjaka koji će stati na stranu onih koji tvrde da je Roger rekao posljednju riječ.

- Mislio sam da će mu najteže biti ponovno osvojiti Roland Garros. Međutim, nakon onoga što je u Parizu pokazao ove godine, nitko ne može tvrditi da Roger do kraja karijere neće osvojiti još koji Grand Slam naslov - kaže Darren Cahill, pod čijim je vodstvom Andre Agassi pobjeđivao i nakon 30. rođendana.

Rod Laver je imao 31 godinu kad je po drugi put u karijeri kompletirao Grand Slam. Federer je triput osvajao tri od četiri Grand Slam naslova u istoj godini. Laveru je fizički bilo manje zahtjevno to učiniti, a i Federeru bi pomoglo da se, kao u Laverovo vrijeme, tri od četiri turnira igraju na travi. Travi kakva je bila nekad.

Vidjevši kako je izgubio od Tsonge u Montrealu, lako bi se mogao uključiti u sve brojniji zbor i zapjevati - “The End”. Ali neću. Vjerovat ću Gilbertu i Cahillu. I Federeru koji se veseli novom izazovu.

- Uvijek sam tražio inspiraciju u igračima koji su dugo trajali i igrali na vrhunskoj razini, poput Agassija, Connorsa, Lavera, Rosewalla. Bit će zanimljivo vidjeti što ću uspjeti napraviti nakon do kraja karijere. I ne, ne mislim tako skoro prestati igrati.

30+ Grand Slam pobjednici

Rod Laver: 4 naslova

- Australac je 1969., kad je imao 31 godinu, kompletirao drugi Grand Slam i do danas ostao posljednji tenisač koji je osvojio sva četiri najveća turnira u istoj godini

Ken Rosewall: 4 naslova

- igrao je do poznih godina i najstariji je pojedinačni Grand Slam pobjednik u Open eri; kad je osvojio Australian Open 1972. imao je već 37 godina

Andre Agassi: 2 naslova

- osim dva naslova na Australian Openu (2001. i 2003.), Agassi je igrao i dva finala, na US Openu 2002. i 2005.

Jimmy Connors: 2 naslova

- upečatljiviji od dva naslova što ih je osvojio nakon 30. rođendana, bio je put do polufinala US Opena 1991.; Jimbo je na tom turniru proslavio 39. rođendan

Pete Sampras: 1 naslov

- trijumf na US Openu 2002., pobjeda u finalu protiv Agassija, bio je posljednji meč u karijeri tadašnjeg Grand Slam rekordera; imao je 31 godinu

Od višestrukih Grand Slam pobjednika po jedan naslov nakon 30. rođendana još su osvojili Arthur Ashe (Wimbledon 1975.) i John Newcombe (Australian Open 1975.), a Andresu Gimenu (Roland Garros 1972.), Andresu Gomezu (Roland Garros 1990.) i Petru Kordi (Australian Open 1998.) to je bio i jedini Grand Slam trofej u karijeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 13:24