SREDIO 'DIVA SA ŠALATE'

Čiliću hrvatski derbi i polufinale ZG Indoorsa

Za 102 minute Čilić je svladao Karlovića i stigao do polufinalnog obračuna s Jürgenom Melzerom
 Neja Markičević / Cropix

Marin Čilić nastavio je pobjednički niz u Domu sportova iako se namjerio na "najnezgodnijeg igrača u turniru", kako je sam opisao Ivu Karlovića.

Čilićevoj osmoj uzastopnoj pobjedi u Zagrebu svjedočilo je oko 3000 gledatelja, daleko manje nego što to hrvatski derbi zaslužuje. Bilo bi ih vjerojatno i više da se nije moralo igrati u 17 sati (termin prijenosa na HTV2), kad su mnogi potencijalni posjetitelji završavali radni dan.

Oni koji su stigli do Ledene dvorane, svjedočili su prvoj set-lopti s kojom je Čilić bio suočen još od poraza u 2. kolu 2008. od Talijana Bolellija. Nakon što je u prva dva Karlovićeva servis-gema propustio četiri break-lopte, započela je kanonada najboljeg servera svijeta (ukupno 23 asa). Do tie-breaka je zabio 12 asova i još tri u 13. igri, ali mu nije pomoglo.

- Prvi set je odlučen u dva-tri poena. Sve je bilo na rubu, nakon što sam propustio one prilike na početku. "Karlo" je odlično servirao, imao sam osjećaj da mi zabija dva asa po gemu - rekao je Marin koji je set-loptu (5-6 u tie-breaku) spasio asom i tijekom cijelog meča ostavio Karlovića bez break-lopte.

- Znao sam da moram biti maksimalno koncentriran na servisu. Igrao sam disciplinirano, nisam tražio atraktivna rješenja.

Karlović je bio pun pohvala za suigrača iz reprezentacije protiv kojeg je prvi put igrao službeni meč.

- Marin je odlično odigrao. Imao je visok postotak prvog servisa, a onda je teško protiv njega igrati. Možda nisam najbolje reternirao, ali on je odigrao bez greške.

Karloviću je meč izmigoljio izvan kontrole nakon prvog gema drugog seta, kad je prvi i jedini put izgubio servis.

- Ne želim se vaditi, ali na gem-loptu sam zabio as, a suđen je aut. Ne mislim da su to suci namjerno napravili. Mogao je i drugi set otići u tie-break, a onda je sve moguće - rekao je Ivo ne želeći umanjiti Marinove zasluge.

- Nije promašio nijedan retern na drugi servis i odlično me pasirao.

Čilić je samo potvrdio ono što smo znali i prije početka turnira: da bi ga se pobijedilo, suparnik će morati odigrati vrhunski. To vrijedi i za Jürgena Melzera koji je jedva slomio Ilju Marčenka.

Na 5. izdanju PBZ Zagreb Indoorsa prvi put ćemo u finalu gledati Nijemca. Philipp Petzschner svladao je svoje demone i Ljubičićevog krvnika Lukaša Lacka, a Michael Berrer zadržao perfektan omjer protiv Viktora Troickog (3-0). Berrer nikad nije bio u finalu, a Petzschner je prije dvije godine u Beču osvojio jedini ATP naslov.

ATP Zagreb, četvrtfinale:

Berrer - Troicki (4) 6-4, 6-3

Čilić (1) - Karlović (7) 7-6(6), 6-4

Petzschner - Lacko 6-7(1), 6-2, 6-2

Melzer (3) - Marčenko 3-6, 6-0, 7-5

Melzer protiv Hrvata 21-4, protiv Čilića 1-3

Ako tražite ‘ubojicu Hrvata’ na Touru, a da se ne zove Federer, Jürgen Melzer je perfektan izbor. Na svim seniorskim razinama protiv hrvatskih suparnika ima omjer 21-4. No, od ta četiri poraza tri je doživio protiv Marina Čilića (1-3).

- ‘Ubio’ me u Australiji, ostalo su bili gusti mečevi, a zadnji je otišao na moju stranu. Pobijedio sam ga u finalu Beča, što mi je bilo jako važno.

Sad će Marin imati ‘pritisak domaćeg terena’.

- Bilo bi drugačije da je finale. Brani naslov, zna kako se ovdje pobjeđuje. Znam da mi želi uzvratiti za Beč.

No, ni Melzeru Zagreb nije stran kad je u blizini Mirna Jukić.

- Nije moj rodni grad, ali uz nju i njenu obitelj to je najbliže tome.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 18:26