BLANKA VLAŠIĆ:

'Želim svjetski rekord, ali ne očajnički'

Na istom mjestu danas nastupaju Blanka, Bolt, Powell...
 AP

ZAGREB - Drugi nastup ove sezone na otvorenom, nakon pobjede sa 198 centimetara u Dohi, Blanka Vlašić će imati večeras od 18 sati u Ostravi. Drugi po redu, ali po Blankinim kriterijima ipak prvi...

- Ostravu doživljavam kao prvo natjecanje ove sezone jer se prije Katara nisam uspjela odmoriti - rekla je Blanka dan uoči natjecanja češkim novinarima.

Protiv vodeće na svijetu

- Ne znam što mogu očekivati od sebe, ali pretpostavljam da će za pobjedu protiv Howard trebati preskočiti dva metra.

Amerikanka je, inače, jedina skakačica u vis kojoj je to uspjelo ove sezone i jedina prava Blankina konkurentica na mitingu iz serije World Challenge, stepenicu ispod Dijamantne lige.

Bolt po rekord na 300 m

Uz jamajčanske jurilice Bolta i Powella u muškoj, Blanka Vlašić je glavna zvijezda ženskog programa mitinga. “Gazela s Balkana” kako joj tepaju u češkim medijima više sati je bila na meti znatiželjnika koje je zanimalo sve i svašta, uključujući i razmišljanja o svjetskom rekordu.

“Želim taj rekord, nema sumnje, ali ne očajnički. Pobjede su ono što se broji, a sve ostalo je bonus. Za obaranje svjetskog rekorda potrebno je biti i mentalno spreman, glava je važna, a ja se, definitivno, ove godine osjećam pozitivino. Forma mi raste i bit ću sve bolja kako će sezona odmicati”, citirali su Česi Blanku.

Miting u Ostravi poznat je i po neobičnim disciplinama u programu. Prije nekoliko godina obarao se svjetski rekord u trčanju na jedan sat, a za ovu godinu teren su pripremili za dva najbrža Jamajčanina. Usain Bolt će prvi put na službenom natjecanju trčati 300 metara. Mnogi to vide kao prijelazni korak prema 400 metara. Svjetski rekorder na 300 metara (30.85 sekundi) isti je kao i na 400 - Michael Johnson.

- A ne, i ovo je dosta zamorno, a razlika je velika. Nakon 200 metara posljednju dionicu možete odraditi na inerciju, dok bi dodatnih 100 metara za mene bilo pogubno - s osmijehom je objašnjavao Bolt.

Asafa Powell će trčati 100 metara, ali će mu se izračunati i vrijeme nakon 100 jardi. Najbrži znani rezultat je 9.21 Charlieja Greena iz 1967. godine ili ručno mjerenih 9.0 Ivoryja Crocketta iz 1974. godine.

Powellu mjere 100 jardi

- Nadam se da će me vrijeme podržati u želji da što brže trčim - kratko je odgovorio Powell kojem su organizatori poklonili kišobran.

Razlog? Prije pet godina u Ostravi je po kiši “stotku” pretrčao za 9.85 sekundi, što domaćini ponosno nazivaju “svjetskim rekordom na kiši”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 15:02