BRAZIL KAO UPOZORENJE

VUJOVIĆ 'Hrvatska nakon dugo godina nema opasan napad, Goluža iz igrača nije izvukao što treba

'Makar, kao rijetko do sada Hrvatska je imala vremena da odmori igrače, nema bolesnih, ozlijeđenih... '
 Maja Zlatevska / CROPIX

Kad nekome ne morate postaviti ni jedno potpitanje, onda taj čovjek zna što govori. Veselin Vujović, jedan od najboljih igrača koji je vidio rukomet, danas uspješni trener, SP u Kataru prati iz Zagreba. No, vidi puno više, nego mnogi koji su tamo.

- Sigurno je da će najstručniji i najbolji komentar kompletnog SP-a dati izbornik Slavko Goluža kad se bude vratio i podnosio izvještaj - kaže trener PPD Zagreba.

- Stvari koje nitko ne može pobiti su da Hrvatska u ovom trenutku nema poraz i da je ušla među 8 najboljih na svijetu. No, u ovom trenu nitko ne zna njihove prave domene. Puno je tu detalja koje treba pohvaliti - htjenje, borbenost, zalaganje, odnos prema igri i reprezentaciji od prvog dana nije sporan. Onaj neki element koji bi trebao zabrinuti je što Hrvatska poslije puno godina nema tečan, pravi napad, koji je opasan za bilo koju zonu.

Brazil je to najbolje pokazao.

- Oni su prva reprezentacija koja je spriječila hrvatsku tranziciju i kontranapad. Hrvatska “6 na 6” nije imala najbolja rješenja. A ni umjetnički dojam ne zaslužuje neku specijalno veliku ocjenu. Bez obzira na to što je Goluža do sada forsirao jednu postavu, možemo reći početnu, gdje su krila Čupić i Štrlek, na crti Vori, pa vani Bičanić, Duvnjak i Kopljar, to mi ne djeluje uvjerljivo. Čini mi se da nije od njih izvukao potrebni dio, nedostaje im samopouzdanja. Trebaju znati u kojem trenutku tko što radi. I nije razigrao igrače koji bi mogli dati puno više, a to su Stepančić, Karačić, Slišković i Brozović. Bez obzira na to što su oni igrali neke utakmice, nije isto kad igraš utakmicu “biti ili ne biti” i kad igraš da bi se neki drugi odmorili. Da, trče oni, rade, bore se, ali u tim utakmicama se ne dobivaju igrači. Ali, opet, kad stavite sve to na stranu, Hrvatska nema ni jedan poraz.

Pohvalio je kolegu na brazilskoj klupi.

- U trenutku kad je Goluža uveo tri dešnjaka, ja sam mislio da će Ribera iz 5-1 prijeći u 6-0, no, on je vjerovao u tih 5-1. I dogodio se tada Karačić, pa su suci poništili čisti gol Brazila, a Ivić je još sve spasio s obranjenim sedmercem. Taj dio bio je ključan. No, znate što je sada najbolje? To što ozbiljne europske reprezentacije generalno igraju 6-0 obranu, a takav vid obrane, gdje je dobar protok lopte, odgovara Hrvatskoj.

Upravo takvu obranu igraju naši protivnici u četvrtfinalu, Poljaci.

- Hrvatska ima dosta rezerve i ne treba se plašiti za budućnost rukometa. To je niz igrača koji mogu igrati još dugo godina. Treba mirno prihvaćati svaki rezultat koji sada dođe iako se nadam da će doći do polufinala. To bi bio jako dobar rezultat, a onda što bezbolnije otići na OI. Znate, nezahvalno je biti Hrvat u rukometu ili izbornik, baš kao i u nogometu u Brazilu. Samo u Hrvatskoj i Brazilu treće mjesto se smatra neuspjehom.

Kaže, “treba biti realan”...

- Da, makar, kao rijetko do sada Hrvatska je imala vremena da odmori igrače, nema bolesnih, ozlijeđenih... I znate, sreća je uvijek bitan faktor. Na nju ne možeš računati, ali je prisutna. Zato, pozitivno treba sve to gledati, bodriti te momke, dati im šansu i da pogriješe. Nije im lako znajući da predstavljaju svoju zemlju. Mladi su, ali bore se, imaju budućnost i velike rezerve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 22:55