UVJEREN U USPJEH

Vori: Mladost nam nije hendikep već prednost

Hrvatska i Norveška dosad su igrale na velikim natjecanjima samo relativno nevažne utakmice. Nikad se nisu sreli u kasnim fazama natjecanja
 Ranko Šuvar / Cropix

GRAZ - Izbornik Lino Červar ustvrdio je konačno, uoči samog početka Eura, da je Hrvatska favorit, ni slabiji niti jači od Francuza, favorita broj jedan, i Španjolske koja se pojačala u odnosu na katastrofalan nastup na SP-u Hrvatskoj:

- Naš je cilj ući u drugi krug i to ćemo ostvariti. Možda ćemo ipak protiv Rusije biti jači za Lackovića i Valčića. No, naše su misli samo na Norveškoj, vrlo neugodnom protivniku. Puno su jači od Austrije koja nam je zadala dosta problema. Poznati po svome strpljivom napadu, hladnokrvni su i racionalni. Ne smijemo dopustiti da dragocjene prednosti napada propuštamo kiksevima u obrani.

Červar je gledao sve pripremne norveške utakmice:

- Posebno su motivirani, smatraju da im je ovo velika prilika jer smo oslabljeni za dva važna igrača. Hrane se tom nadom, no siguran sam da mi pobjedom otvaramo prvenstvo. Naši su mladi igrači željni nastupa, imamo obranu od sedam-osam dvometraša, oni su naš adut.

Igor Vori također ne sumnja u uspjeh:

- Odlično smo se uigrali, prilagodio sam se i ja toj novoj ulozi u 6-0 obrani koja je jako zanimljiva nakon što smo godinama igrali našu tradicionalnu 3-2-1. Dobri smo, bez obzira na mladost koja nam neće bit hendikep već prednost.

Norvežani za razliku od skandinavskih susjeda nikad nisu imali zapažen uspjeh na velikim natjecanjima, Danska i Švedska, pa i Island, za njih su viša klasa. Najbolji su, šesti, bili na Euru 2008. na svojem terenu. Oni vjeruju da je konačno došlo i njihovo vrijeme. Iako su uvijek bili neugodni, nikad nisu postali velesila.

- Mi želimo naše prvo polufinale u povijesti. Vjerujemo da smo napokon dovoljno sazreli - najavio je norveški izbornik Robert Hedin.

Premda je prije nekoliko dana izjavio da ne traži prolaz pored Hrvatske već pored Ukrajine i Rusije, konačni cilj koji je postavio sugerira da mu treba pobjeda i protiv Hrvatske i bodovi koji se prenose.

- Ne, Hrvatska je prejaka - ponovio je u Grazu, no svima je jasno da motivira i sebe i svoje igrače, a laže druge oko sebe.

Ne treba povjerovati njegovoj stakorječivosti, Norveška će biti težak zalogaj.

Valčić i Lacković preskaču Norvešku

Tonči Valčić i Blaženko Lacković teško će zaigrati protiv Norveške u prvoj utakmici. Lac je puno bliži povratku, no Tonči je gotovo sasvim sigurno out za prve dvije utakmice, čak i do kraja prvog kruga natjecanja. Njega će se teško nadomjestiti, naročito u obrani.

U napadu će se rotacijama pokrpati nastala rupa, a zamjena je dovoljan broj, bez obzira na činjenicu da su oba ozlijeđena igrača lijevi vanjski. Bičanić i Gojun imat će puno povjerenje suigrača, a to otvara mogućnost igre s dva playa, s Balićem i Duvnjakom. U rezervne varijante Line Červara ne treba sumnjati.

Hrvatska - Norveška 2 2 1 130-125

Hrvatska - Norveška 23-23 (SP Egipat 1999., skupina)

Hrvatska - Norveška 27-23 (EP Hrvatska 2000., skupina)

Hrvatska - Norveška 25-28 (SP Tunis 2005., drugi krug)

Hrvatska - Norveška 32-28 (EP Švicarska 2006., skupina)

Hrvatska - Norveška 23-23 (EP Norveška 2008., drugi krug)

Danas na EP (utorak)

Skupina A (Graz)

Rusija - Ukrajina 18.10

Hrvatska - Norveška 20.10

Skupina B (Linz)

Danska - Austrija 18.00

Island - Srbija 20.15

Skupina C (Innsbruck)

Njemačka - Poljska 18.30

Švedska - Slovenija 20.30

Skupina D (Bečko Novo Mesto)

Španjolska - Češka 18.15

Francuska - Mađarska 20.15

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 18:50