OKTANSKI CIRKUS

VIDEO: Vettel stigao do šeste pobjede sezone

 afp

Krilatica da se po jutru dan poznaje najkraći je opis F1 vikenda u Italiji, u kojem je Sebastian Vettel privatizirao treninge i utrku te za pratnju ponovno bio neka druga dimenzija.

Nijemac u Red Bullu iskoristio je pole position i odvezao 53 uspavljujuća kruga za novu pobjedu, šestu ove sezone i drugu u nizu. Njome je prednost u Svjetskom prvenstvu nad jučer drugoplasiranim Fernandom Alonsom dignuo na 53 boda i sve je bliži četvrtom uzastopnom naslovu...

Sjajan manevar Alonsa

Start utrke u Monzi obilježio je Felipe Massa, koji se s četvrtog probio na drugo mjesto, ostavivši u retrovizoru Marka Webbera i hit kvalifikacija Hülkenberga. Naglo kočenje prije prvog zavoja istovremeno je izazvalo manji kaos u kojem je u pozadini nastradao Di Resta, nakon sudara s Grosjeanom.

Massa je za sobom ubrzo “potegnuo” i Fernanda Alonsa. Ferrarijev se dvojac na domaćem terenu zalijepio Vettelu u pratnju u trećem krugu, nakon što je Španjolac na drugoj šikani briljantno pretekao Webbera. Iskoristio je sav prostor koji mu je dao Australac, ali mu pritom i okrznuo krilo.

Samo pet krugova kasnije, Alonso se pobrinuo da prirodna hijerarhija bude ispunjena te pretekao i Massu da dvoboj na Monzu pretvori u “one-on-one” obračun s Vettelom.

U 16. krugu iz utrke se povukao Jean-Éric Vergne, nakon što je zadimio sa svojim Toro Rossom. Vettel je za to vrijeme gradio prednost, a Hamilton je s Mercedesom tražio najzgodniji oblik komunikacije s obzirom da ga preko radija nisu mogli čuti. Na promjenu guma na kraju ipak nije zakasnio.

Massa je u boksu ubrzo izgubio poziciju od Webbera, dok Alonsu ni super-brzo zaustavljanje nije pomoglo da se približi Vettelu jer je Nijemac dotad skupio pristojnu vremensku zalihu.

Vikend iz noćne more

Webber je takvu situaciju pokušavao iskoristiti da Alonsu “sjedne na mjenjač”, no ozbiljnije prijetnje koštao ga je prespori zadnji sektor.

Massa i Räikkönen prijavili su probleme s Kersom pa se s nekoliko hendikepiranih bolida ostatak utrke tako pretvorio u mirno krstarenje prema cilju. U njemu je zadnji (i neuspješni) pokušaj preticanja imao Lewis Hamilton, iza kojeg je, kako ga je sam nazvao, “vikend iz noćne more”. Grosjeanov Lotus je na osmom mjestu ostao nesavladiv.

Vettel se pobjedom u Italiji na vječnoj ljestvici izjednačio upravo s Alonsom. Obojica sada imaju po 32 pobjede, ispred njih su samo Schumacher, Prost i Senna.

Velika nagrada Italije, rezultati:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault) 1:18:33.352

2. Fernando Alonso (Ferrari) +5.4

3. Mark Webber (Red Bull Racing-Renault) +6.3

4. Felipe Massa (Ferrari) +9.3

5. Nico Hulkenberg (Sauber-Ferrari) +10.3

6. Nico Rosberg (Mercedes) +10.9

7. Daniel Ricciardo (STR-Ferrari) +32.3

8. Romain Grosjean (Lotus-Renault) +33.1

9. Lewis Hamilton (Mercedes) +33.5

10. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +38.3

...

Ukupni redoslijed Svjetskog prvenstva:

1. Sebastian Vettel 222 boda

2. Fernando Alonso 169

3. Lewis Hamilton 141

4. Kimi Räikkönen 134

5. Mark Webber 130

...

Redoslijed konstruktora:

1. Red Bull-Renault 352

2. Ferrari 248

2. Mercedes 245

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 18:18