U 4 DANA 111.000 LJUDI

VIDEO: SLOVENSKO ČUDO OD 50 MILIJUNA EURA Po principu manje je više dobili centar kakvom nema premca u svijetu!

PLANICA, SLOVENIA - MARCH 18: Peter Prevc of Slovenia reacts after his final jump of the FIS Ski Jumping World Cup at Planica on March 17, 2016 in Planica, Slovenia (Photo by Jan Hetfleisch/Getty Images)
 Jan Hetfleisch / Getty Images / 2016 Getty Images

Ako se Hrvatska ponosi Plitvičkim jezerima i poljudskom ljepoticom arhitekta Magaša, Slovenija Planicom ne zaostaje ni pedlja. Dramatična priroda doline ispod Ponca je savršena kulisa za veliki nordijski centar čija je izgradnja/obnova dovršena ove godine, a trajala je sedam godina i koštala 48,9 milijuna eura.

Svjesni spektakularnog okruženja, Slovenci su novo ruho Planice izgradili po principu manje je više i dobili centar kakvom nema premca u svijetu. Uz gorostasnu Letaonicu braće Gorišek koja se ponosno nadima nad dolinom, izbrojali smo još bar sedam skakaonica, od onih za hrabre kikiće koji skaču po 13-14 metara pa do 120-metarske na kojoj se leti i preko 140 m.

Osim novih skakaonica i zgrada, Planica se ponosi i tradicijom koja je uz bok slavnom Holmenkollnu u Norveškoj. Prvo se natjecanje ovdje održalo još 1934. godine, a samo dvije godine kasnije Sepp Bradl je na legendarnoj Bloudekovoj velikanki postao prvi čovjek koji je skočio preko 100 metara.

Godine 1969. Velikanka je primat ustupila Letaonici braće Gorišek na kojoj je Toni Nieminen 1994. srušio i drugu granicu kada je preletio 200 metara. Iako je primat svjetskog rekorda prije pet godina preuzeo norveški Vikersund (koji su obnovili otac i sin Gorišek), Planica se ponosi činjenicom da je svjetski rekord ovdje srušen 41 put, više nego bilo gdje na svijetu.

A što se atmosfere tiče, dovoljno je reći da je u četiri dana 111.000 gledatelja došlo ispod Ponca kako bi navijali za svoje Orlove i sezonu zaključili a capella izvedbom Zdravljice na koju se i susjedi iz Hrvatske mogu samo naježiti od poštovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:26