BATINE U TRI RUNDE

VIDEO: 'RAZBIJAČ' KOVALJEV SLOMIO LICE SUPARNIKU Slijedi meč s jednim od najboljih boksača današnjice?

Ovim mečom Kovaljev je još jednom pokazao da mu nema ravnog u poluteškoj kategoriji
CARDIFF, WALES - AUGUST 17: Sergey Kovalev celebrates his victory over Nathan Cleverly during the WBO World Light-Heavyweight Championship bout at Motorpoint Arena on August 17, 2013 in Cardiff, Wales. (Photo by Scott Heavey/Getty Images)
 Scott Heavey / Getty Images / 2013 Getty Images

Rus Sergey 'Krusher' Kovaljev (28-0-1, 25 KO) nokautom u trećoj rundi svladao je Francuza Nadjiba Mohammedija (37-4, 23 KO) i obranio naslove po WBA, WBO i IBF divizijama u poluteškoj kategoriji.

Meč se u subotu navečer održao u lasvegaškom Mandalay Bay Events Center i završio je upravo onako kako su novinari i boksački fanovi predviđali - uvjerljivom, dominatnom pobjedom odličnog Rusa protiv suparnika čije su šanse bile otprilike jednake onima Andore protiv Njemačke u nogometu. Dakle, nepostojeće.

Kovaljev je opušteno krenuo u meč te u prvoj rundi lako nadboksao suparnika. Spuštenog garda i s predatorskim instinktom velike bijele psine koja vreba tuljana, Rus je u drugoj rundi odličnom kombinacijom srušio vidno uplašenog Mohammedija koji je od samog starta izgledao kao da želi biti bilo gdje na svijetu, osim u ringu s 'razbijačem'. Ostatak runde Francuz je nemoćno bježao po ringu i doslovno se bacao u klinč kako bi izbjegao još žešću kaznu.

Nije mu to puno pomoglo, budući da je Rus u trećoj rundi brutalno završio posao kombinacijom kratkog udarca desnicom i lijevog direkta koji je slomio nos Mohammedija, ako li ne i par kosti u licu. Iako se ovaj uspio dići pred kraj odbrojavanja, sudac je pametno meč proglasio okončanim kako bi ga poštedio većih batina.

- Želio sam da izgledao kao klaun, kao budala, rekao je Kovaljev nakon meča. Njegova menadžerica Kathy Duva samo je dodala: 'Sergej je učinio ono što je trebao.'

Ovim mečom Kovaljev je još jednom pokazao da mu nema ravnog u poluteškoj kategoriji. Nakon pobjeda protiv starog, ali svim mastima premazanog Bernarda Hopkinsa te čvrstog i neugodnog Jeana Pascuala, Rus je ostao bez pravih suparnika. Naime, WBC i linearni prvak poluteške kategorije Adonis Stevenson (linerani označava boksača koji je pobijedio 'legitimnog' prvaka čiji se naslov može pratiti do vremena kad je bio samo jedan šampion) neće tako skoro, ili ikad, u ring s Kovaljevom.

Kanađanina Stevensona zastupa famozni Al Haymon koji je na ratnoj nozi s TV kućom HBO na kojoj se bori Kovaljev, stoga je unifikacijski meč u poluteškoj kategoriji naizgled neostvariv. Tome svakako treba pridodati i činjenicu da Stevenson puno priča kako bi htio u ring s Rusom, ali se to čini samo kao isprazno lupetanje bez prave želje da riskirira titulu ili batine.

No, zato bi Kovaljev mogao dočekati puno opasnijeg suparnika, čiji rezime govori da je riječ o jednom od najboljih boksača današnjice. Amerikanac Andre Ward, olimpijski prvak iz Atene, prije nekoliko godina je počistio supersrednju kategoriju od svake konkurencije te na 'pound for pound' listi najboljih boksača bio samo iza Floyda Mayweathera. Ward je od 2013. do 2015. imao gotovo dvogodišnju pauzu od 'slatke znanosti' boksa zbog sukoba s ondašnjim, sad već pokojnim menadžerom Danom Goossenom, koja je razriješena tek ovog proljeća. Opet 'slobodan' borac, Andre je potpisao za Roc Nation koji vodi Jay Z (u svojoj 'staji' ima i Miguela Cotta) te prije mjesec dana svladao nedoraslog Paula Smitha u meču koji je bio samo kilu i pol ispod limita poluteške kategorije.

Kako ni Ward ni Kovaljev nemaju dostojnih suparnika na raspologanju (Golovkin je ipak prenisko za njih, u srednjoj kategoriji, Froch se umirovio), njihov međusobni ogled najlogičniji je potez za obojicu. Bio bi to megameč između dvojice neporaženih zvijezda, te ujedno i sukob dva stila. Nemilosrdnog, čak i pomalo sadističkog Kovaljeva i tehnički besprijekornog Warda, koji svaku caku plemenite vještine ima u malom prstu. Sad je sve na mendžerima - javnost i novinari uskočili su na 'hype' vagon već na prvu pomisao ove borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 10:54