TJERAJU 'KAUBOJE'

Uskoro će i Balić biti proglašen ‘starcem’?

Provodi se nasilna smjena, na Euru u Austriji igrat će mlađi i slabiji
 Joško Ponoš / Cropix

ZAGREB - Naš je cilj medalja na OI u Londonu 2012. - rekao je izbornik Lino Červar mjesec dana uoči prijave šireg popisa od 28 igrača za Euro koji se održava u siječnju u Austriji. - Lagano ćemo mlade početi bacati u vatru - dodao je u objašnjenju vizije pripreme momčadi za London.

Kako je rekao, tako je i učinio, no istodobno je i prerano u vatru bacio popis igrača koji su Hrvatskoj donijeli svjetsko i olimpijsko zlato, još dva svjetska srebra i europsko srebro. S popisa za Austriju nestali su Davor Dominiković i Denis Špoljarić, a na njemu je samo kao mrtvo slovo na papiru također otpisani dugogodišnji kapetan Petar Metličić.

- Igrat će samo ako bude potrebno - lakonski je izrečeno za izvanserijskog igrača koji je godinama nosio igru u momčadi u obrani i napadu sam pokrivajući deficitarnu poziciju desnog vanjskog. Metličić je šoku, jednako kao i Dominiković i Špoljarić, sva trojica su, očito je, grubo gurnuti niz stepenice, kao i Sulić, Kaleb, Šprem, Džomba prije njih. Starcima su proglašeni igrači koji su još bolji od podmlatka koji ih je zamijenio. Više od činjenice da su proglašeni viškom boli ih način na koji je to napravljeno. Bez poziva i objašnjenja iz kancelarija HRS-a, bez “očinskih” oproštajnih riječi izbornika koji se uvijek kleo i kune u reprezentaciju, u vlastitu “drugu obitelj”.

Čak i Ivano Balić (1979.) po istom obrascu uskoro će biti proglašen viškom. Naravno - i Vori (1980.) i Lacković (1980.). Uoči SP-a sljedeće godine u Švedskoj? Ili prije EP-a u Srbiji 2012., a možda ipak prežive do Londona? Kako vam pritom zvuči podatak da je izbornik europskih prvaka Danaca Ulrik Wilbek za Euro u Austriji pozvao Larsa Christiansena koji je rođen 1972.!? Ne, naravno, nije vratar nego krilo! Pozvao ga je jer je rekorder sa 291 nastupom i sa 1362 postignuta pogotka za reprezentaciju - jer je zaslužio i još odlično igra.

Moglo bi nam se dogoditi da u Švedskoj odemo toliko nisko kao na EP-u 2002. u istoj zemlji kada je Hrvatska bila posljednja, 16. Ili se sprema još gori scenarij, možda se i za “zimovanje u Austriji” koferi trebaju spremati sa zebnjom...

Francuski i hrvatski ‘starci’

Francuska 11

Jerome Fernandez (1977.)

Daniel Narcisse (‘79.)

Daoda Karaboue (‘75.)

Franck Junillon (‘78.)

Thierry Omeyer (‘76.)

Didier Dinart (‘77.)

Sebastien Bosquet (‘79.)

Sebastien Osterstag (‘79.)

Yohan Ploquin (‘78.)

Bertrand Gille (‘78.)

Guillaume Gille (‘76.)

Hrvatska 3 (4)

Vedran Zrnić (‘79.)

Tonči Valčić (‘78.)

Ivano Balić (‘79.)

(? Petar Metličić (‘76.))

‘Otpisani’ zlatni Hrvati iz Portugala

Mirza Džomba (‘77.), ‘ostario’, medijska svađa s Červarom

Nikša Kaleb (’73.), svojevremno ‘ostario’, medijska svađa sa savezom

Goran Šprem (‘79.), ozlijeđen, stalno prekobrojni u reprezentaciji

(Petar Metličić (’76.), ‘ostario’, verbalni sukob sa Zoranom Gopcem)

Renato Sulić (‘79.), sukob, pomirenje, novi i nenadani odlazak

Davor Dominiković (‘78.), ‘ostario’, povrijeđen, zasad šuti

Denis Špoljarić, (‘79.) ‘ostario’, povrijeđen, ali dostojanstveno šuti

Mario Kelentrić (‘73.), isto zlatni u Portugalu, odavno otpisan

* od zlatnih iz Portugala 2003., ‘zubu vremena’ nisu odoljeli Vlado Šola, Valter Matošević, Slavko Goluža i Božidar Jović.

Francuzi imaju čak 11 staraca

U široj postavi od 28 igrača koju je francuski izbornik Claude Onesta prijavio EHF-u za Euro ima čak 11 igrača rođenih prije 1980. Iz jednostavnog razloga - oni su i dalje najbolji, aktualni olimpijski i svjetski prvaci. Onestu ne brine što ima jako staru jer ima - jako dobru momčad .

Igrača koji su rođeni “sedamdeset i neke” Česi imaju također 11, Španjolci i Srbi po 9, Danci i Ukrajinci po 7. I njima su “starci” najbolji i okosnica momčadi. (prž)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 03:09