MAZE MOŽE DO 2000 BODOVA U SEZONI

Tina Maze ruši rekord Lindsey Vonn i Janice Kostelić

Knjige rekorda pokazuju da će slovenska heroina teško izgubiti stečenu prednost. Naime, njezinih 999 bodova je najviše što je itko skupio u prvih 15 utrka od uvođenja aktualnog sustava bodovanja 1991. godine

Slovensku javnost u potpunosti je zarazila Mazomanija. Već deseto postolje ove sezone, drugo veleslalomsko mjesto u Semmeringu, podignulo je njezin bodovni saldo do kostelićevskih 999 bodova.

Ivica je baš toliko osvojio u šampionskom siječnju 2011., a Tina Maze je u prvih 15 utrka s 999 bodova stvorila, iz današnje perspektive, neuhvatljivu prednost za prvi kristalni globus slovenskog skijanja.

Jučer nije skijala briljantno, trener i dečko Andrea Massi nije bio sasvim zadovoljan, a brža je bila jedino Austrijanka Anna Fenninger. Prednost u ukupnom poretku je povećana, Maria Höfl-Riesch zaostaje već 417 bodova i lagano se i sama predaje u borbi za veliki globus.

Teško izgubiti prednost

- Slažem se, još moramo mnogo toga odskijati, ali kako se nadati preokretu dok je Tina ovako brza - retorično se pita Njemica.

Knjige rekorda pokazuju da će slovenska heroina teško izgubiti stečenu prednost. Naime, njezinih 999 bodova je najviše što je itko skupio u prvih 15 utrka od uvođenja aktualnog sustava bodovanja 1991. godine, a skijašice koje su na toj ljestvici između drugog i petog mjesta na kraju sezone su premoćno osvajale velike kristalne globuse. Katja Seizinger (1998.), Alexandra Meissnitzer (1999.) i Lindsey Vonn (2011. i 2012.) razliku su gradile od starta i kasnije je održavale, odnosno povećavale.

Izazov brze discipline

Konačne skijaške nagrade u ženskom se Svjetskom kupu posljednjih godina osvajaju na velikim brojkama, poglavito jer su rivaliteti Kostelić - Pärson, a poglavito Vonn - Riesch uvjetovali podizanje bodovnog praga. Što sezona više odmiče kraju, Tina se sve manje osvrće iza leđa jer se u retrovizoru naziru tek siluete njezinih protivnica. Djevojka iz Črne u Koruškoj sve veću borbu vodi s povijesnim knjigama i “protivnicama” koje su u mirovini (Kostelić) ili na prisilnom odmoru (Vonn). Janica je najviše bodova u jednoj sezoni skupila 2006., kada je slavila s 1970. Vonn je prošle godine potegnula još više i došla do 1980. Može li Tina biti prva koja će probiti granicu od 2000 bodova? U omiljenom joj veleslalomu odrađeno je već dvije trećine utrka (6 od 9) i mali globus je već u džepu pa će za “borbu s duhovima” morati “nagaziti” u brzim disciplinama.

Pri pogledu na njihove godine, teško je ne zamišljati kako bi danas bila uzbudljiva borba sasvim spremne Janice (30), Lindsey (28) i Tine (29)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 11:33