DOSTA MU MIROVINE

SLAVNI BOKSAČ SPREMAN ZA SPEKTAKL Mayweatheru dosadilo brojanje love i priprema teren za veliki povratak

 Julian Finney / Getty

Ili mu je dojadilo laštiti skupe automobile, zabijati novčanice gdje god se već golim plesačicama zabijaju novčanice, ili ga ozbiljno sportski svrbi, teško je zasad pročitati Floyda Mayweathera. Možda mu samo nedostaje pažnje jer otkako je u mirovini ipak nije toliko zanimljiv materijal. Ili samo priprema teren za velik povratak i još jednu masnu isplatu, a toga nikad dosta za nekad najbolje plaćenog sportaša svijeta.

Doduše, i bez njega trenutačno je zanimljivo u nižim kategorijama, a kada bi se opet ubacio u igru, cijela priča dobila bi novu dimenziju.

Gleda se tko bi s kim i kada, a tri zvijezde trenutačno su Saul Alvarez u supervelteru i srednjoj, koju polako nokautima čisti Genadij Golovkin, te nešto teži supersrednjaš, sada poluteškaš Andre Ward.

Alvareza je već riješio 2013, Ward je ipak prevelik, a Golovkin mu je najzanimljiviji, fantastični Kazahstanac je vruć, ali i “zauzeta nevjesta”. Zbog njega je spreman vratiti se, no, postavio je uvjet.

- Rekao sam već Golovkinu što mora učiniti ako želi meč sa mnom. Mora izazvati Andrea Warda, pobijediti ga i onda ću se tući s njim. A još nisam čuo da ga je izazvao - okreće Amerikanac na svoju stranu jer ni on nije najbolje čuo kada je njega Golovkin zazivao u nekoliko navrata, pa i uz žrtvu da se spusti gospodinu koju kilu.

Pregovori oko težine

A to je uvjet na koji su mnogi pristali da bi podijelili ring i zaradu s ponajboljim boksačem zadnjih 20-ak godina.

Ward (28-0-0, 15 KO) prošle je godine pokušao doći do Golovkina, ali do realizacije nije došlo jer se strane nisu mogle dogovoriti oko težine, a i prije konkretnog razgovora o Wardu ili Mayweatheru, Golovkin (34-0-0, 31 KO) mora riješiti Dominica Wadea ovog travnja. Brani Super WBA, IBO, IBF i privremeni WBC srednje kategorije.

Tu postaje malo komplicirano jer WBC-ov “pravi” prvak je Saul Canelo (46-1-1, 32 KO) koji pak, brani svoje protiv Amira Khana 7. svibnja. S njim će, kao u prethodna četiri meča, na udobnoj dogovorenoj težini (70,3 kg) i što se njega tiče, ne želi više popuštati drugima oko uvjeta i tu bi moglo zapeti oko meča s Golovkinom. A ako obojica prođu rezultatski neokrznuti, moraju se međusobno obračunati da se konačno riješi pitanje tko je WBC-ov gazda srednje kategorije.

Canelo je već odbio meč s Golovkinom na granici srednje (-72,6 kg) i ako odbije obavezu, WBC će mu oduzeti pojas i Golovkina proglasiti jedinstvenim prvakom, iako on smatra da ima argumente i da bi ovaj njemu trebao prići na dogovorenu težinu (70,3 kg)

- Ako dođe do pregovora s Golovkinom, meč mora biti na težini na kojoj je obojici udobno. Ja sam spreman na svaki ishod, a već sam popuštao borcima u određenim trenucima i sada kada sam u poziciji da mogu sam izabrati što ću činiti i kako, nikad više nikome neću dati takvu prednost. Žrtvovao sam mnogo toga da bih došao tu gdje se sada nalazim - izjavio je Canelo.

Dokaz da je najbolji

Golovkin, dakle, ima posla prije eventualnog meča iz snova, a majstor “navlakuše” dao je i drugo ime, boksača za kojeg nema uvjete, ali poslušat će što narod govori.

- Budem li razmišljao o povratku, samo me jedno ime zanima, a to je Danny Garcia. Neporažen je i svjetski je prvak. Ako ću se već boriti s tipom, mora biti svjetski prvak - objasnio je Mayweather.

Garcia je trenutačno WBC velter prvak i nema ugovoren sljedeći meč.

Ima još jedna bitna stavka, a to je skor. Floyd je neporažen u 49 mečeva, ali i Rocky Marciano je također neporažen, isto je sa 49-0 završio karijeru i to bi ga moglo nagnati na povratak. To bi mu dalo argument više da je upravo on ispred Alija, Raya Robinsona i ostalog respektabilnog društva - najbolji svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 18:10