BILO JE I VRIJEME

Québec napokon dobiva hokejsku reprezentaciju

Iscrtava li se u kolovozu sljedeće godine nova karta svjetskog poretka u hokeju na ledu?
Canada's Patrice Bergeron (L-R), Ryan Getzlaf, Rick Nash and Sidney Crosby celebrate with their gold medals after their win over the U.S. in the men's ice hockey gold medal game at the Vancouver 2010 Winter Olympics February 28, 2010. REUTERS/Mike Blake (CANADA)
 Reuters

ZAGREB - Škotska i Wales igraju službena natjecanja u ragbiju i nogometu. Katalonija i Baskija raduju se prijateljskim nogometnim utakmicama. Sljedećeg kolovoza ispunit će se stoljetni san većine Québečana. U kolovozu će prvi put u povijesti vidjeti nacionalne boje na najboljim hokejašima na ledu iz svoga kraja. Suze u očima nacionalista su zajamčene.

Kanada je dozovolila Québecu organizaciju prijateljskog turnira uz sudjelovanje Francuske i Italije, dok se četvrti suparnik još traži.

- Reprezentacija Québeca je ostvarenje sna - oduševljeni su pripadnici političke stranke Parti Québécois koja se zalaže za odvajanje te pokrajine od Kanade.

Čekali 30 godina

- Zašto ne bismo imali i hokejsku reprezentaciju . Škotska nije suverena država, a ima pravo na nogometnu reprezentaciju.

Službena Ottawa priznala je Québečane kao zasebnu naciju te im dopustila zasebna mjesta u nekoliko važnih političkih organizacija. No imati samostalnu reprezentaciju za Québečane je nešto puno uzvišenije. Ipak je njihov Montreal otac modernog hokeja na ledu. Sportske grupacije iz Québeca su se više od 30 godina pokušavale izboriti za premijerni nastup reprezentacije. I dosad su redovito bile neuspješne.

- Želimo sport, a ne politiku - kazao je predstavnik organizatora Sylvain Lalonde, ali malo tko vjeruje da se turnir neće pretvoriti u vrući politički krumpir.

Termin za NHL-ovce

Kanadski hokejski savez (Hockey Canada) međutim spušta pak na zemlju.

- Svaka komunikacija s međunarodnim savezima mora ići preko nas. Team Québec je momčad koja predstavlja jednu našu provinciju i svi igrači će morati biti registrirani pri njima. Komentirat ću samo hokej, a ne politiku - rekao je direktor Hockey Canade Scott Smith.

Kanadski sportski savez (Canada Sport) je, pak, odbio financijski pomoći turnir.

U svakom slučaju uspjeh turnira ovisit će i o odazivu najboljih Québečana iz NHL-a. Termin je uoči početka klupskih priprema, a domaćini se nadaju pozitivnom odgovoru Vincenta Lecavaliera, Roberta Luonga, Martina Brodeura..., dok bi trener mogao biti Patrick Roy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 01:05