VISOKI CILJEVI

Pročitajte što očekujemo od naših darovitih sportaša. Može li 2011. biti njihova godina?

Sportska redakcija Jutarnjeg se ne predaje. Nova imena su: Ajla Tomljanović, Mateo Kovačić, Bojan Bogdanović, Robert Kišerlovski i Filip Hrgović
 AP

ZAGREB - Iako se u ulozi sportskih Nostradamusa nismo proslavili prije 12 mjeseci, nova godina idealna je prilika za popravljanje dojma. Nakon žučnih rasprava, suprotstavljanja argumenta i baltazarovskih traženja najboljih rješenja, ponudili smo novih pet imena . Ukratko smo opisali što ih očekuje u sljedećoj godini i pokušali predvidjeti njihove dosege. U nekim smo primjerima bili zahtjevniji, u nekima popustljiviji, ali na kraju je konsenzus postignut.

Dajte Mateu da igra

Najviše koplja lomilo se oko izbora nogometaša kojeg bismo uvrstili na listu. Je li to baš “novi ModrićMateo Kovačić ili netko drugi iz plejade hrvatskih mladih talenata? Iako će kolega primijetiti da je “teže ući u prvu momčad moskovskog Spartaka nego zagrebačkog Dinama”, Kovačić smo dali prednost pred Ozobićem, Vrsaljkom, Vukušićem jer oni su se već potvrdili na prvoligaškoj i mladoj reprezentativnoj sceni.

Hoće li mu Vaha Halilhodžić dati prostora? Je li za Kovačića krcanje Dinamove svlačionice veznjacima putokaz da ode Modrićevim putem i završi na posudbi u nekom svom Zrinjskom? Naša prognoza/želja je da će upravo on biti taj koji će u maloljetničkim godinama preuzeti važnu ulogu u Dinamu.

Ovaj put ne griješimo

Pri izboru ostalih kandidata nije bilo prevelikih nesporazuma. Iz izbora su ispali gimnastičari jer je Svjetski kup ipak nije natjecanje najvišeg ranga, pa će Tijana Tkalčec i Marijo Možnik teško izboriti Olimpijske igre. Visoke ciljeve postavili smo pred Roberta Kišerlovskog koji je promjenom momčadi i dolaskom u najbolju svjetsku momčad, kazahstansku Astanu, pred sebe stavio ogroman izazov.

Kvalitetom se mora izboriti za status i priliku da napravi nešto i za sebe, a ne samo za momčad. Ajla Tomljanović, Filip Hrgović i Bojan Bogdanović zaključuju izbor koji ćemo za 12 mjeseci ponovno analizirati, pošteno priznati, nadamo se rijetke, pogreške.

Može li 2011. biti njihova godina?

Filip Hrgović (boks)

U rujnu se vraća u Baku, grad kojeg pamti po svjetskom juniorskom naslovu. Ovoga puta tražit će seniorsku medalju, a priliku za veliko odličje imat i na Europskom prvenstvu u Dublinu.

Što očekujemo? Medalju na jednom od ta dva natjecanja.

Robert Kišerlovski (biciklizam)

Za vrijeme ovogodišnjeg Gira d’Italia desetim je mjestom potvrdio najave da posjeduje ogroman potencijal. Ne bude li u Astani tek tehnička podrška glavnim zvijezdama, bit će sposoban za nove pothvate na trima najvećim utrkama.

Što očekujemo? Top pet plasman ukupno ili etapnu pobjedu na Touru, Giru ili Vuelti.

Mateo Kovačić (nogomet)

Jedan od najvećih talenata koje je hrvatski nogomet iznjedrio u 2011. treba se izboriti za što veću minutažu u Dinamu. Morat će i razbiti famu prema kojoj maloljetnici ne mogu igrati važne uloge u hrvatskim klubovima.

Što očekujemo? Mjesto u početnih 11 Dinama uoči sezone 2011./2012.

Bojan Bogdanović (košarka)

Posloži li se logistička situacija u Ciboni na pravi način, mogao bi biti njezin vođa u spašavanju ove sezone, pa čak i u narednoj. Ne dogodi li se to, transfer u dobar euroligaški klub najrealnija je opcija.

Što očekujemo? Jedan od vođa Hrvatske u lovu na OI i borbu za medalju na EP-u.

Ajla Tomljanović (tenis)

Sa 17 godina ima vremena, jedna je od najmlađih među 200 najboljih tenisačica svijeta. Ovo bi morala biti godina u kojoj će ITF-ove turnire, “ženske Challengere”, zamijeniti WTA razinom.

Što očekujemo? Ulazak među prvih 70-80 tenisačica svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 01:02