VELIKI POTICAJ

PRIZNANJE ZA PEJČIĆ Proglašena je svjetskom streljačicom godine

 Tea Cimas / Cropix

U bogatoj kolekciji sportskih trofeja i rekorda koje je 35-godišnja Snježana Pejčić osvojila i ostvarila kroz dva desetljeća natjecanja, posebno mjesto zauzima brončana medalja osvojena na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Odličje kojim je Snježana ušla u povijest kao prva hrvatska sportašica koja se popela na pobjedničko postolje na Ljetnim olimpijskim igrama bilo je tek uvod u seriju uspjeha na europskim i svjetskim natjecanjima. No, uoči početka nove sezone koja uključuje i nastup na OI u Brazilu, riječka olimpijka dobila je novi poticaj. Međunarodna streljačka federacija proglasila je Snježanu svjetskom streljačicom godine.

Godišnje ima 25 turnira

- Jako sam ponosna na to priznanje. Velika je to čast, osobito jer je konkurencija u streljaštvu svake godine sve veća. Odličan je osjećaj kada te proglase najboljom na svijetu i to je trenutno najveće priznanje koje možete dobiti u streljaštvu - objašnjava nam Snježana koju smo doslovno ulovili u posljednji čas uoči polaska na prvo ovogodišnje veliko natjecanje.

Europsko prvenstvo u gađanju zračnom puškom u mađarskom Juru, potom Svjetski kup u Bangkoku, prve su postaje ovogodišnje turneje.

- Kako bi rekla moja prijateljica, slobodno vrijeme je nešto čega se vrlo rado sjećam. U prosjeku godišnje nastupim na 25 natjecanja i kada tome pridodamo treninge, ne ostaje mi previše slobodnog vremena. No, ne žalim se. Streljaštvo je nešto što volim i dok je tako nastavit ću s natjecanjima.

Snježana se ne zbog katastrofalnih uvjeta za rad.

- Sad je bolje. Nije idealno, ali dobili smo nove prostore u kojim se može raditi. U zimskom periodu nedostaje mi zatvorena streljana za malokalibarsku pušku koju imaju u Osijeku.

Veseli me odlazak u Rio

No, to nije baš blizu ni uvijek dostupno, ali snalazimo se. Šest puta tjedno sam u streljani, ali za uspjeh u streljaštvu već odavno nije dovoljno samo gađanje. Za fizičku kondiciju u teretani sam tri puta tjedno, a posljednjih pet godina jednom tjedno radim i sa sportskim psihologom. Jako sam bila sretna kada sam pronašla takvog stručnjaka u Rijeci, jer kao i u svakom sportu, i u streljaštvu puno toga je ponekad u glavi. Između ostalih natjecanja, Snježanu ove godine očekuje nastup na četiri Svjetska kupa, a vrhunac je OI u Brazilu.

- Ne razmišljam previše o natjecanju na Olimpijskim igrama. To mi je nekako daleko. Čeka me do tada još puno utakmica, ali sigurno da me veseli odlazak u Rio. OI je vrhunski sportski događaj ali, nažalost, kao i uvijek do sada neću sudjelovati na otvaranju. Streljačka natjecanja uvijek su prva na rasporedu. Tako je i ove godine. Doslovno prva disciplina je natjecanje za žene zračnom puškom i kako bih bila spremna moram izostati s te velike svečanosti. Znam da nije sve tako lijepo kako izgleda na televiziji. Da sportaši u stvari ne vide većinu tog spektakla koji se odvija na stadionu, da su prije defilea zbijeni u nekoj prostoriji, ali voljela bih osjetiti taj huk s prepunih tribina. Samir Barač je jednom rekao da nakon što je osjetio taj ugođaj razumije zašto nogometaši s takvim entuzijazmom slave nakon postignutog pogotka.

Posljednjih godina Suzana nas je navikla na uspjehe i među prvima u Hrvatskoj osigurala nastup na OI, ali u najavama i očekivanjima u novoj sezoni govori s oprezom.

- Mislim da sam se dobro pripremila. U svako natjecanje nastojim ući bez previše planova u glavi. Koncentriram se da tehnički sve odradim na najboljoj razini, a nakon toga razmišljam o ishodu. Konkurencija je svake godine sve jača. Sve veći broj vrhunskih natjecatelja dolazi s Bliskog istoka, Australije, Azije, iz država koje su posljednjih godina angažirale stručnjake i trenere iz Europe. Kada tome dodamo standardne velesile u streljaštvu, put do uspjeha i medalja postaje sve teži, ali i još vredniji. Serija svjetskih kup-natjecanja poslužit će i kao dodatna priprema za OI na koje putujem među prvima. Ako se nije nešto promijenilo, natjecat ćemo se u dvorani u kojoj sam već nastupila prije pet godina i možda će mi to malo pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 01:07