POTPISUJE ZA WILLIAMS

Povratak Räikkönena: Schumi nije uspio. Može li Iceman biti dobar kao nekad?

Ako se Finac vrati u F1, na startu će iduće sezone biti šest prvaka: Kimi, Vettel, Hamilton, Button, Alonso i Schumi
 AFP

Ako me na milijun različitih načina upitate hoću li se vratiti u Formulu 1, moj će odgovor uvijek biti isti. Ne znam, a ne znaju ni drugi - tako je Kimi Räikkönen, uz Alonsa najplaćeniji vozač u povijesti oktanskog sporta, prije samo nekoliko mjeseci govorio o svojim profesionalnim planovima.

Kako je Svjetsko prvenstvo odavno zaključeno, a društvo F1 može se natjecati samo u stavljanju soli na rep Sebastianu Vettelu, tako su glavna zanimacija navijača i novinara - glasine. One o Räikkönenovu povratku intenzivirale su se u Singapuru, a svoju bi potvrdu mogle dobiti ovog vikenda u Indiji. Kimijev menadžer jučer je još bio “zakopčan”, iako su se iz Williamsa već počeli hvaliti da je Iceman njihov.

- Istina je da razgovaraju, ali tu se nema što više reći - poručio je Räikkönenov zastupnik Steve Robertson.

Velika nužda

Dvije godine očito su bile dovoljne da se Ledeni Finac odmori od svijeta Formule 1 i svega što ga je u njemu živciralo. Čovjeku koji se svojedobno na novinarsko pitanje “zašto ste propustili predstavljanje” nije libio odgovoriti da je vršio veliku nuždu, a vlastitim tehničarima u boksu tijekom utrke poručio “ne obraćajte mi se dok sam u zavoju”, ispušni ventili očigledno su ispunili svrhu.

Nekoliko tjedana nakon što je onako bezobrazno, u svom stilu, ismijao spekulacije iz Renaulta da će ga angažirati u 2011. (“na mojem si imenu nećete bildati marketing”), Räikkönen se potpuno posvetio drugoj ljubavi - reliju. Okušao se, ne previše uspješno, u Svjetskom prvenstvu, ubacio u njega čak i vlastitu momčad prigodnog imena ICE 1 Racing, a u svibnju je debitirao i u NASCAR-u. Ono malo preostalog vremena potrošio je na osnivanje momčadi i u SP-u u motokrosu.

Je li nekome u međuvremenu nedostajao? Ako ćete vjerovati njegovu sunarodnjaku Heikkiju Kovalainenu, koji je bio previše nasmijan da bi ga dostojno nadomjestio, ekipa jedva čeka da se Kimi vrati. Lotusov vozač uvjeren je da će Räikkönen začiniti Svjetsko prvenstvo koje je zbog nedodirljivosti Red Bulla opet na putu da se pretvori u mlaku juhicu.

Svima je jasno da Räikkönen u Williamsu ne može konkurirati za pobjede. Kao i Michaelu Schumacheru u Mercedesu, uspjehom će se tretirati plasmani nadomak postolja. Osim ako Sir Frank Williams i glavni inženjer Patrick Head ne pripremaju nešto spektakularno. Ali, spektakla će zasigurno biti oko staze. Uz rekordan broj od šest svjetskih prvaka, svaki četvrti vozač na gridu imat će u vlasništvu barem jedan naslov.

U reliju nema novinara

- Veselim se toj gunguli - reći će Kovalainen.

Najviše se vesele mediji jer koliko god s onom ravnodušnom facom djelovao bezosjećajno, pokraj Kimija nikad nije dosadno. Čini vam se da se uzajamno ne podnose, a zapravo su najbolji prijatelji. Dok se natjecao u reliju, primijetio je kako tamo “baš i nema novinara koji proizvode sr....”. Oni koji su se okladili da će mu prije ili poslije početi nedostajati “svijet glamura”, opet su došli na svoje.

Williams se nekoga mora i odreći



Eddie Jordan, koji je trenutačno BBC-jev stručni komentator, još je tijekom utrke u Koreji tvrdio da Maldonadovo mjesto ionako napada 20 potencijalnih kandidata (iako ovaj ima jak poguranac Huga Cháveza), a sada je jasno da ni monumentalni Rubens Barrichello više nije nedodirljiv.

Brazilac se, po svemu sudeći, osjeća ugroženo jer je novinarima rekao da “Räikkönen u Williamsovu bolidu sigurno ne može učiniti nešto što ne bi mogao i on”.

- Mislim da dobro znaju što im ja mogu ponuditi i koliko je u meni entuzijazma, unatoč tome što vozim nekompetitivni bolid. Mlađim vozačima možda mogu ponuditi bolji ugovor, ali sav taj novac onda će im propasti nekim glupim sudarom u prvom krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:47