OPET GA MUČE LEĐA

Pošteda od priprema izliječit će Balića

 Ante Čizmić/CROPIX

ZAGREB - Rukometnog virtuoza Ivana Balića opet su ‘uhvatila leđa’ uoči početka glavnog dijela priprema za neko veliko rukometno natjecanje.

- Ivano ne trenira već dva tjedna. Bole ga leđa i zabrinuti smo za njegovo zdravlje. Njegovo zdravlje i zdravlje svih igrača uvijek su nam najvažniji. Ako liječnici procijene da nije spreman, nećemo ga voditi u Austriju, priopćeno je iz HRS-a.

Vijest je to koja bi, u normalnim okolnostima, izazvala paniku u svakoj, ne samo rukometnoj momčadi. Ostati bez najboljeg igrača u najgore vrijeme - to je sigurno noćna mora svakog izbornika, pa tako i Line Červara. Bez obzira na to što Hrvatska ima novog Balića - Duvnjaka. Novi šok i udarac ambicijama rukometaša koji već godinama na velike turnire putuju opterećeni ozljedama?!

Ne, nikako - nema mjesta panici. Baliću se takvi pehovi događaju uvijek uoči napornih priprema. Bilo je tako uoči prošlog EP-a u Norveškoj 2008., ponovilo se uoči OI u Pekingu, bilo je tako i prije SP-a u Hrvatskoj.

“Balić ne putuje u Norvešku”, “Mozart propušta Peking”, “Ivano neće igrati na svom SP-u u Splitu i Zagrebu”, to su samo neki od naslova koji su “vrištali” sa sportskih stranica. “Ivano ide na operaciju leđa”, “Balić odustao od operacije”. To su samo tri zadnja primjera, bivalo je tako i prije, no Ivano je svaki put smogao snage i nastupio. Nastupio, bio najbolji ili barem jedan od najboljih. Bit će tako i u Austriji, Ivanu će biti dovoljno da novogodišnje praznike provede u društvu obitelji, skupit će snagu, sanirati leđa poštedom od napornih treninga koje, znaju svi, i ne obožava.

Leđa, kičma, koljeno, list, trbušni zid, ručni zglob, potres mozga... Što god pisalo u njegovu zdravstvenom kartonu, a sve je zaista pisalo, Balić će to “preboljeti”. Iako ga je, po nekim kriterijima, načeo zub vremena.

Od upale pluća do potresa mozga

Turnirski nastupi kao što je sljedeći u Austriji zahtijevaju vrhunsku pripremu, no Balić je fenomen koji prkosi tom pravilu. Rijetko je uspio odrađivati kompletne pripreme sa suigračima, no nikad nije zakazao, bio je tek ponekad slabiji od znanog nam maksimuma. U sportskom je smislu zapravo pravi invalid. Počevši od otvorene frakture kažiprsta lijeve ruke davne 1998. godine Balić je nanizao čitav niz bolesti i ozljeda. Upala pluća na pripremama za SP 1999., upala mišića leđa na pripremama za SP 2001. u Francuskoj, ruptura ligamenata desne noge, lom malog prsta desne ruke, ruptura zgloba lijeve ruke na Euru 2004. u Sloveniji (propustio utakmicu za broncu). Dugo ga je zatim mučio gležanj desne noge, doživio je rupturu buta na desnoj nozi. Na Euru 2006. doživio je nakon pada na potiljak potres mozga. Uoči SP-a 2007. imao je upalu trbušnog zida. Kralježnica je veliki problem koji ga muči već pune dvije godine. Ravan mu je samo Ivica Kostelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:40