POMLAĐENA REPKA

Po odličje u Beč s devet debitanata?

Hrvatska rukometna reprezentacija u obranu europskog (norveškog) srebra iz 2008. putuje u Austriju s čak devet debitanata
 Joško Ponoš / Cropix

ZAGREB - Červarovi dečki u Graz i Beč idu zaobilaznim putem, ‘južnom rutom’ preko Makarske u kojoj će odraditi pripreme. Neki startaju već 26. prosinca, drugi se priključuju naknadno, no nebitno je to za ovu priču. Bitno je to što je proces podmlađivanja na širi popis od 28 igrača uključio čak devetoricu uz čije generalije pod rubrikom ‘international matches’ stoji prazno polje - nula nastupa za seniorsku reprezentaciju!

Nije tu riječ o igračima koji će svi zaista i doputovati do Austrije, vjerojatnije je da će se mnogi od njih ‘izgubiti’ na dugom putu priprema. Ipak je vrlo znakovito usporediti sadašnju hrvatsku praksu s onom koju imaju ostali najveći konkurenti. Euro prvaci Danci imaju na popisu dva takva igrača kao i Španjolci, Norvežani, Šveđani, Slovenci i Ukrajinci.

Francuzi nemaju niti jednoga! Kao ni Nijemci, Srbi, Mađari, Česi i Islanđani. Da ne ispadne kako se prikazuje samo jedna strana medalje - Poljaci imaju četiri, a Rusi čak 10 ‘golobradih’ na popisu.

Zadnja nam je namjera demoraliziranje mladih, dapače, nitko sretniji od nas kada bi Červar sa cijelom prvom postavom debitanata uzeo zlato u Austriji i u zasluženu mirovinu poslao sve, baš sve dosadašnje igrače i zamijenio ih mlađim i boljima. Značilo bi to da je Hrvatska najveća rukometna velesila.

Balić, Vori, Lac i Džomba... pa i Smajlagić, Saračević i Ćavar... davnog su nekog dana - također bili debitanti. Trebalo ih je tada ohrabrivati da postanu ono što su danas ili ono što su bili. Červar i stručni stožer ispravno su postupili kad su tako pristupili Čupiću i Štrleku koji jesu mladi i novi, a ovi su pokazali da nimalo nisu slabiji od ‘starih’. Oni su došli i postupno ušli u odabrano društvo zato jer su to kvalitetom zaslužili. No, nije to bilo nasilu i preko noći.

Sigurno ste svi čuli pjesmu o ‘starom vinu’ ili pošalicu o ‘staroj koki i dobroj juhi’.

I Onesta želi momčad za London

Na službenoj stranici Eura 2010. na internetu lako je pokazati pritiskom na segment na kojem stoji “Official Squad/Delegation List” da je Hrvatska, uz Ruse, jedina “prisiljena” drastično podmlađivati kadar. Našem se stručnom stožeru nikako ne može poreći dobra namjera, no s pravom se mora postaviti pitanje - je li odabran pravi put?

“Stvaranje momčadi za OI u Londonu” i time opravdano podmlađivanje, logična je želja - pohod na treće hrvatsko olimpijsko zlato. No, i Claude Onesta, Ulrik Wilbek, Valero Rivera, Heiner Brand i naši Noka Serdarušić i Sead Hasanefendić pa i Ola Lingren i Staffan Olsson... također žele olimpijsko zlato. A nisu za Euro 2010. podmladili momčad. Naprotiv, svi su zvali iste, provjerene i stare igrače?!





Hrvatski debitanti u ‘klubu 28’

Vladimir Božić

Goran Čarapina

Marin Šego

Vedran Mataija

Antonio Kovačević

Marino Marić

Marko Mrđenović

Nikola Kedžo

Luka Raković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 06:31