IVICA KOSTELIĆ

'Ove sezone napadam Veliki globus!'

Osim iz zdravlja i ranijih spoznaja, Ivica optimizam crpi i iz pokazatelja s treninga. Sve naznačuje ispravnost odluke da se Ivičin tim, napokon, pojača za još jednu osobu
Croatia's Ivica Kostelic skis during the Men's Downhill training at the Alpine skiing World Cup in Garmisch Partenkirchen, southern Germany on March , 2010. AFP PHOTO / TIMM SCHAMBERGER
 AFP

ZAGREB - Ivica Kostelić odlično raspoložen ulazi u posljednje tjedne priprema za sezonu koja će tradicionalno početi veleslalomom u Söldenu, ove godine 24. listopada. Sudeći po onome što smo vidjeli i saznali u Kitzbühelu, a možda najviše od svega osjetili u njegovom govoru i govoru tijela, pred nama je još jedna velika sezona uz za skijanje uobičajeno opasku “samo neka se ostane zdrav”.

Dok smo razgovarali na vrhu staze Hahnenkammu gledajući najstrmiji start Svjetskog kupa i zloglasnu Mišolovku nakon koje skije jure brzinom i većom od 130 kilometara na sat, naglasnije nam je odzvonila rečenica koja je došla kada je objašnjavao što za njega znači “boriti se za vrh u ukupnom poretku”. S obzirom na prikazano u posljednjim godinama, više se nije zaustavljao na rečenici da vrh označava prvih pet mjesta.

- Ako kažem da se borim za vrh, onda to znači da bih se trebao boriti za prvo mjesto.

A to prvo mjesto je ukupna pobjeda u Svjetskom kupu, osvajanje velikog kristalnog globusa. Bio bi to još jedan argument za potvrdu “Hall of Fame” statusa ostvarenog imenovanjem imenovanja jedne od gondola kitzbülškog skijaškog kluba koji ove godine slavi stoti rođenda.

Osim iz zdravlja i ranijih spoznaja, Ivica optimizam crpi i iz pokazatelja s treninga. Sve naznačuje ispravnost odluke da se Ivičin tim, napokon, pojača za još jednu osobu.

- Daniel Andesilić je čovjek koji bukvalno dan i noć uređuje skije. To još nikada nisam vidio - s neskrivenim oduševljenjem prepričavao je Ivica i nastavio:

- Očekujemo da će nam to donijeti puno dobroga u sezonu jer smo se posljednjih godina puno mučili sa skijama u brzim disciplinama, a posebno u spustu. Ne smijemo si priuštiti da na ravnim dijelovima staza zbog materijala gubimo vrijeme ako se želimo boriti za sam vrh. To je glupo.

Za svrgavanje Janke, ali i odbijanje napada Raicha, Svindala i ostalih, nužan je novi iskorak u spustu i redovitije ulaske među prvih deset gdje se dijele “masni” bodovi Svjetskog kupa.

- Najbolji primjer je Garmisch u kojem sam u cilju zaostao šest desetinki koje sam izgubio na ravnici koja je trajala 25 sekundi. Ne kažem da ćemo pobjeđivati kada se toga riješim, ali osvajat ćemo “debele” bodove koji su nam falili. Bio bih jako zadovoljan kada bih prepolovio te zaostatke na ravnicama.

Ovogodišnje veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo u Garmisch-Partenkirchenu, na europskom je tlu pa neće biti velikih pauza niti će se Ivica odreći bilo koje utrke Svjetskog kupa.

- Vozit ćemo sve utrke.

Janica je, prema običaju, s njim bila i u Zermattu te se seli u Hintertuxu. U međuvremenu je u Bad Ragatzu primio uobičajene injekcije u koljena.

- Leđa i koljena tu i tamo zabole, ali ne preleza granicu zabrinjavanja.

U slobodno vrijeme vježba svoju drugu kombinaciju “malo sviranja i malo učenja”, a na treninzima mu je i dalje partner Dalibor Šamšal.

- Njegova prednost u slalomu u odnosu na mene se povećala ove godine, ali najvažnije je da smanji razliku između nastupa na treninzima i utrkama.





Pobjede nisu dovoljne da bi postali legenda

Najbrži čovjek na planetu Usain Bolt nedavno je poručio javnosti da ga ne smatraju legendom dok u Londonu ne obrani naslove olimpijskih prvaka na 100 i 200 metara. Zanimali su nas Ivičini kriteriji za ostvarivanje statusa legende alspkog skijanja.

- Skijaš treba imati trofeje iz sva tri natjecanja, olimpijskih igara, svjetskog prvenstva i svjetskog kupa. No važno je da iza sebe ne ostavi samo rezultate nego i da nas nadahnjuju na ovaj ili onaj način. Da sjećanja na tu osobu nisu samo pobjede nego tehnika skijanja, odnos prema sportu i drugima, poseban put koji je prošao... Dražena Petrovića nismo voljeli samo zbog rezultata nego i zbog toga kakav je sportaš bio. Takvo nešto dijeli pobjednike od legendi.

Ukidanje kombinacije je kao gubitak Monze

Ivica je svoje goste na krštenju gondole proveo i dijelom Streifa.

- Sada izgleda opasnije nego kada je snijeg - dobacio je Ivica dok smo stajali na početku Mišolovke u kojem je dio staze s nagibom od 85 posto, skoro pa pod pravim kutom, koji na utrkama najčešće prekrivena ledom.

- Veliko zadovoljstvo mi daje osjećaj da smo Natko i ja toliko svladali stazu da se možemo natjecati s najboljima. Moraš ju napadati da bi mogao uživati u njoj. Ipak ćemo još ove sezone ovdje imati klasičnu kombinaciju. Zauzeo sam se za njeno očuvanje jer i ona, kao i gondola, spomenik je skijanju. Nezamislivo je da formula 1 izgubi Monzu ili Monte Carlo, a to se sada događa skijanju jer FIS, kao i inače, ne gleda dalje od svog nosa. I ova kombinacija će sada doživjeti svoj kraj - sa sjetom je pričao Ivica.

Janka dobio zeleno svjetlo za povratak punim treninzima

Ponajbolji skijaš današnjice, Švicarac Carlo Janka, dobio je zeleno svjetlo liječnika da se vrati punim treninzima uoči početka nove sezone Svjetskog kupa...

Aktualni osvajač Velikog globusa za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu te olimpijski i svjetski prvak u veleslalomu još od proljeća ima problema s misterioznim virusom koji ga je napao i lani.

Liječnici ni do danas nisu postavili točnu dijagnozu, ali se krvna slika 23-godišnjeg skijaša značajno poboljšala.

- Krvni testovi koje smo obavili u medicinskom centru u Bad Ragazu dali su zadovoljavajuće rezultate. Jankino je zdravstveno stanje stabilizirano - izjavio je liječnik švicarskog skijaša Christian Schlegel.

- Nakon što je posljednjih tjedana trenirao smanjenim intenzitetom, Janka se sada ponovno može vratiti punim treninzima u Južnoj Americi - dodao je Schlegel.

SVJETSKI KUP

Ivičin plasman u ukupnom redoslijedu

sezona plasman pobjednik

2010. 5. Carlo Janka (SUI)

2009. 4. Aksel Lund Svindal (NOR)

2008. 6. Bode Miller (USA)

2007. 25. Aksel Lund Svindal (NOR)

2006. 40. Benjamin Raich (AUT)

2005. 31. Bode Miller (USA)

2004. 34. Hermann Maier (AUT)

2003. 7. Stephan Eberharter (AUT)

2002. 7. Stephan Eberharter (AUT)

2001. 107. Hermann Maier (AUT)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 03:35