LEGENDE FRANCUSKE

ONESTA I KARABATIĆ O HRVATSKOJ 'Bili steneuvjerljivi i ne pratite trendove,rukomet je postao fajterski sport'

'Sada vam se sve otvorilo, mi smo na jednoj, a Hrvatska na drugoj strani ždrijeba'
 AFP

Francuzi su jedini kojima Hrvati moraju priznati da su u posljednjih desetak godina u rukometu uspješniji, njima se ni u Kataru nije dogodio kiks kao našim rukometašima. Oni su se sa Slovencima u četvrtfinalu poigrali mačke i miša, a zatim su u polufinalu sa Španjolcima igrali finale prije finala (26-22) te s domaćinom igraju za naslov. Poljaci su im napravili malenu uslugu eliminiravši Hrvatsku, no, kako je Hrvatska izgledala na SP-u, sumnjamo da bi im bili imalo opasan suparnik.

Odlični vratari

Ponajbolji svjetski rukometaš Nikola Karabatić bio je fin dan uoči hrvatskog poraza od Poljske rekavši da će njegova reprezentacija i Hrvatska igrati u finalu SP-a:

- Sada vam se sve otvorilo, mi smo na jednoj, a Hrvatska na drugoj strani ždrijeba.

Je li želio biti dobrohotan prema domovini svog oca Branka, ili je bila riječ o stvarnom respektu, nije se tada dalo zaključiti.

Bilo je to uoči četvrtfinala, Karabatić je pogriješio s prognozom za Hrvatsku. Činilo se tada kao vic, rekao da je Katar najveći favorit za osvajanje naslova prvaka svijeta.

- Rekao sam vam, nije to bila šala - ponovio je nakon francuske pobjede nad Španjolskom.

- Nismo se zasitili pobjeda i naslova, favoriti smo za zlato iako igramo s domaćinom koji ima dva odlična vratara (Šarić i Stojanović), imaju odlične vanjske igrače, a prije svega velikog trenera koji zna što radi. Neće nam biti lako iako smo se kroz turnir ponovno dizali kao i često do sada.

Za Hrvatsku je dodao da ju je precijenio, no, naknadno je shvatio da Hrvati, nažalost, “ne prate trend” u razvoju modernog rukometa, koji je evoluirao u fajterski sport.

Kad već u završnici nema Hrvatske, u finalu će ipak igrati velik broj igrača sa karakterističnim “sufiksom” “ić” u prezimenima. U Kataru ih je čak pet, kod Francuza, uz Nikolu, tu su njegov brat Luka i Igor Anić.

- Ako smo lani pobijedili Dansku u Danskoj u finalu EP-a, možemo i Katar u Dohi. Favoriti smo, od toga ne bježimo, rekao je Igor Anić koji ne igra previše u trenutačnoj Onestinoj momčadi.

Luka Karabatić je uz brata, te Sorhainda i Narcissea, stup središnjice francuske obrane:

- Dobro nam ide, rasli smo iz utakmice u utakmicu te vjerujem da ćemo pobijediti i Katar. Imamo sve što nam treba, s Omeyerom na najvišem nivou teško da možemo izgubiti...

O Hrvatskoj je kratko, isto s dozom razumijevanja i suosjećanja dodao:

- Iznenadilo me to s Poljskom, nažalost, nisam gledao utakmicu. Vjerujem ipak da će se hrvatski rukometašu uspjeti koncentrirati i biti dobri kada dođe vrijeme za olimpijske kvalifikacije za Rio de Janeiro...

Čudotovorac Rivera

Fracuski izbornik Claude Onesta doveo je svoju reprezentaciju do još jednog veikog finala. Iako se pričalo da postoje nesporazumi na relaciji između njega i starijih igrača (te da će ga na klupi zamijeniti Dinart), to ih nije spriječilo da još jednom pokažu klasu.

Nakon pobjede protiv Slovenije u četvrtfinalu te zatim Španjolske u polufinalu, kratko je zaključio da je to očekivao. Zamolili smo ga da se osvrne na Hrvatsku:

- Poraz od Poljske je iznenađenje ako se gleda u povijest. No, trenutačno i nije ako se uzme u obzir da su Poljaci dugi niz godina zajedno, da imaju odlične pucače, da rastu iz godine u godinu dok su Hrvati bili neuvjerljivi.

Onesta nije iznenađen plasmanom Katara u finale:

- Nije to čudo, imaju skupinu iskusnih igrača. Ono što je bila prevaga na putu do finala je iskustvo trenera Valera Rivere koji je napravio respektabilnu momčad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 21:16