PROBLEM NA PROBLEM

Odbojka je naš najprestižniji sport po količini afera i obračuna

Hrvatska odbojka prošle je godine završila u stečaju, ali u njoj uvijek opstaju isti ljudi. Kao u jednoj Štulićevoj pjesmi: "Štogod da se mijenja - isti su ljudi..."
 Renata Branđolica / Cropix

ZAGREB - U dva desetljeća od državne samostalnosti niti u jednom hrvatskom sportu nije bilo toliko afera koliko u odbojci. Iako bi se prvih desetak godina moglo nazvati i razdobljem uspjeha (tri srebra odbojkašica na EP-ima), u njemu je počela praksa kreditiranja i neodgovornog financijskog ponašanja te “guranja” u vodstvo šarolike galerije likova, od kojih su neki punili i novinske stupce zbog kriminalnih radnji. Tako su stvarani preduvjeti za eskalaciju problema i sukoba u novom tisućljeću, za opće rasulo i Savez u stečaju.

Odbojkaški bum 90-ih s Nevenom Baračem u mecenskoj ulozi, izgledao je dugotrajno održiv samo iz jednog razloga - znalo se tko je gazda i koja banka stoji iza svega.

‘Satelitsko upravljanje’

Baračevski utjecaj na hrvatsku odbojku nastavljen je kroz Nevenove sinove, a Zdeslav je bio i posljednji predsjednik HOS-a prije nego što je Savez završio u stečaju. Zbog nastanjenosti u Njemačkoj, Zdeslav Barač je uveo praksu “satelitskog” upravljanja Savezom, na što su pristajali nominalni čelnici od sredine 90-ih do prije nekoliko godina. Naravno, čovjek s epitetom “vječitog spasitelja hrvatske odbojke” stalno je imao i jaku opoziciju, a nerijetko je dobivao i “udarce” iz redova istomišljenika.

Sporni ugovor s Atlanticom

Godina 2004. ostala je zabilježena po iznenadnoj smjeni na predsjedničkoj dužnosti. Manirom Zdravka Hebela, koji je nakon devet godina dopredsjedavanja “skinuo” Antuna Vrdoljaka s čelne dužnosti HOO-a, i Baračev zamjenik Ante Baković uskočio je u predsjedničko “sedlo”. No, vrlo brzo je došao u sukob s izbornikom Radom Malevićem, kojem su čelnici Saveza bili omiljena meta za smjenjivanje. Sporan je bio sponzorski ugovor muške odbojkaške reprezentacije i tvrtke Atlantic, ovjeren pečatom HOS-a kao pravnog tijela, ali bez njegove mogućnosti raspolaganja tim novcem.

Održavane su “presice”, odbojkaški prljavi veš plivao je medijima, preko novinskih stupaca su “bacane bombe”, pljuštala su etiketiranja... Nije se bilo lako u svemu tome ni snaći - pa znati tko je “lud”, tko “peder”, a tko “špijun”... Nitko nikome nije ostajao dužan, a kao najveći dužnik i gubitnik iz svega uvijek je izlazio - HOS.

Dok je Neven Barač “drmao” odbojkom, bilo je i novca, a sve nakon toga svodilo se na “improvizaciju”. Umjesto da se znalo koja banka stoji iza Saveza, jedino što se moglo znati jest - koja će banka HOS-u sjesti na račun zbog nevraćenih kredita iz 1997. - Glumina banka d.d. u stečaju.

Presudom Trgovačkog suda u korist Glumina banke 2003., “procurilo” je da se radi o čak devet kredita u ukupnom iznosu od oko 3,6 milijuna kuna i 625.000 kuna sudskih troškova, a već su postojali nagomilani dugovi i po drugim osnovama. Kada je višemilijunski dug prešao u dvoznamenkastu sferu, lansirana je ideja o stečaju, ali se pokušalo s posljednjom kartom u rukavu.

Malević i Rilović vjerovnici

Naizgled ljutiti suparnici - Barač i Baković zajedno su odlučili 2006. prepustiti “kormilo” Andriji Popoviću, predsjedniku Uprave Fonda za razvoj i zapošljavanje. Kasniji razvoj događaja pokazao je da bi Popović bio idealno dugoročno rješenje, ali spletkaroši su ga prepoznali kao idealnu metu. “Zaratio” je s Baračem, potom i s Malevićem, koji ga je samo godinu dana prije toga slavio kao “od Boga poslanog”.

Nastupila je pat-pozicija sa stvaranjem dviju muških reprezentacija, a onda se u sveopći cirkus uključila i politika. Premijer Sanader je uoči izbora shvatio da mu mediji blate važnog “igrača” te je od Popovića zatražio odlazak iz odbojkaškog “minskog polja”. Kada se odbio povući, izgubio je odlično plaćen posao i političku karijeru. Pokušao je uvesti sustav, red i zakonitost u odbojku, ali ta ga je “ustajala žabokrečina” progutala jer se oteo kontroli “moćnika”.

Na čelo HOS-a vratio se Zdeslav Barač koji je, sukladno zakonu (račun blokiran dulje od 1100 dana, a dug veći od 20 milijuna kuna), prošle godine zatražio od Trgovačkog suda u Zagrebu otvaranje stečaja nad HOS-om.

Među vjerovnicima su i bivši izbornik Malević i bivši glavni tajnik Rilović. S tom razlikom što je Malević zbog djelomičnog mu priznavanja potraživanja - opet zaprijetio USKOK-om, a Rilović primijenio taktiku: ako “neprijatelja” ne možeš pobijediti - pridruži mu se. Od stečajne upraviteljice Marije Vujčić Turkulin traži se likvidacija Saveza, ona tvrdi da joj za to treba suglasnost vjerovnika, a kuloari tvrde da se preko nje Rilović poigrava sa svima. Od jeseni bi trebao zaživjeti alternativni savez - Hrvatska odbojkaška udruga, okupljena oko bivšeg (i budućeg) odbojkaškog čelnika Zdeslava Barača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:27