RASADNIK TALENATA

Nasljednici Balića i Metličića oživjet će splitski rukomet

Nekad rasadnik zvijezda... danas tavori pri dnu prvoligaške karavane
 Joško Ponoš / Cropix

SPLIT - Splitski rukomet potonuo je u ispodprosječnost. RK EMC Split, klub u kojem su stasali Ivano Balić i Petar Metličić, daleko je od nekadašnje pozicije koju je uživao u hrvatskom rukometu.

Prije desetak godina Splićani su se tukli za trofeje sa Zagrebom i Metkovićem, a dogurali su čak i do polufinala Kupa EHF-a. Uz Balića i Metličića lansirali su još nekoliko sjajnih rukometaša, od ovih aktualnih reprezentativaca Drage Vukovića, Ljube Vukića te bivših Ivice Maraša, Dalibora Anušića, Tonča Peribonia, Nene Bobana...

Ključna je uloga Grada

No, danas situacija u splitskom rukometu nije sjajna. Split tavori pri dnu prvoligaške karavane, blagajna je prazna. Bivša uprava koju je predvodio Ozren Matijašević otišla je iz kluba, dok novi čelnici, predvođeni Lorencom Vickovim, pokušavaju pohvatati konce. Ključan je jači angažman Grada jer sponzora više gotovo i nema.

Splićani su promijenili dvojicu trenera u posljednjih godinu dana, Zorana Mikulića i Ekrema Jaganjca, a sad se čini da su pronašli pravo rješenje sa Željkom Babićem koji važi za jednog od najtalentiranih mladih trenera u Hrvatskoj. U situaciji kada klub nema novca, orijentacija je na vlastite snage.

- Prvi je cilj osigurati da Split sačuva prvoligaški status, a dugoročna ambicija stvoriti igrače za hrvatski rukomet. Ovdje je uvijek bilo talenata, a samo im treba osigurati uvjete i kvalitetan rad. Najbolji primjer našim mladim igračima mogu biti upravo Balić i Metličić koji su započeli svoj rukometni put ovdje - ustvrdio je Babić koji je bio angažiran u Rukometnoj akademiji Balić-Metličić.

I upravo bi rukometna škola koju su u rujnu 2007. godine osnovali naši reprezentativci mogla biti zamašnjak oporavka splitskog rukometa.

Klinci žele biti Balić

- Želimo pomoći djeci da se bave sportom na pravi način. Dakle, ne kako smo Ivano i ja započeli, na betonskom terenu i izloženi svim vremenskim uvjetima, već da imamo osnovne uvjete, krov nad glavom, “toplinu” dvorane, stručne trenere - objašnjava Metličić.

Akademija okuplja više od 150 djece, koja želi krenuti stopama slavnih sugrađana i ušla je pod okrilje kluba. Nakon godina stagnacije vidi dr svjetlo na kraju tunela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:13