POLJUD JE UŠMINKAN

Na splitski Kup kontinenata stižu Bolt, Powell i Gay?

Sve je spremno za najveći atletski događaj ove godine u svijetu, ustvrdio je u Splitu Siniša Ergotić, direktor Kupa kontinenata
FILE - This is an Aug. 19, 2009, file photo showing Jamaica's Usain Bolt competing in a men's 200-meter semi-final during the athletics competition at the Beijing 2008 Olympics in Beijing. In the short span of two years, Bolt has done a decade's worth of restructuring to track and field's record book. He has made himself a candidate for The Associated Press' Athlete of the Decade by making people rethink what's possible in one of the most basic measures of athleticism: how fast a human can get from Point A to Point B. (AP Photo/David Guttenfelder, File)
 AP

SPLIT - Stadion u Poljudu na kojem je u srijedu održana prezentacija natjecanja preuređen je i ušminkan: postavljena je nova tartan staza te su zamijenjene sjedalice u svečanoj loži. Ukupno je uloženo oko osam milijuna kuna u novi i blistaviji izgled sportskog objekta sagrađenog 1979. godine za potrebe Mediteranskih igara.

Četrdesetak dana prije početka Kupa kontinenata (4. i 5. rujna) Poljud je “odjeven” u novo ruho kako bi se Split pokazao kao dostojan domaćin atletskog natjecanja koje će okupiti najbolje svjetske atletičare u reprezentacijama Amerike, Afrike, Azije/Oceanije i Europe.

TV-prijenos za 130 država

Kompletno natjecanje stajat će do 22 milijuna kuna, Grad Split je glavni partner, a obećana je potpora i iz državnog budžeta.

- Organizaciju ovog izvanrednog sportskog događaja želimo iskoristiti za popularizaciju atletike među mladima - rekao je Sušanj.

Visković je istaknula dimenziju turističke promocije Splita jer će televizijski prijenos ići u 130 država, a očekuje se 500 novinara i fotoreportera te ukupno 60.000 gledatelja.

Konačne prijave atletičara bit će poznate do 9. kolovoza, a Hrvatsku će predstavljati Blanka Vlašić (skok u vis), Sandra Perković (disk) i Nedžad Mulabegović (kugla).

Ergotić najavljuje mogućnost da u Splitu nastupe najjače sprinterske reprezentacije sastavljene od atletičara SAD-a i Jamajke, što bi bila prava poslastica.

Najbrža štafeta u povijesti

- Amerikanci dolaze ranije i bit će smješteni u kampu u Tučepima. Živa je ideja da se za ovo natjecanje sastave najjače štafete za 4X100 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Mogli bi se u Splitu zajedno naći Asafa Powell, Tyson Gay i Usain Bolt, a onda nije toliko ni važno tko bi bio četvrti član te štafete jer imaju dovoljno atletičara koji idu ispod deset sekundi na 100 m - najavio je Ergotić.

Blanka Vlašić: O Poljudu sam sanjala kao dijete

Za Blanku će to biti ostvaranje snova. - Prošlo je od toga deset godina otkako sam skakala na Poljudu. Rekla sam tada tati: voljela bih ovo jednom ponoviti pred punim gledalištem.

Eto, vjerujem da će mi se ta maštarija ostvariti. Najvažnije mi je da budem zdrava i u dobroj formi, a kao i uvijek ići ću na pobjedu - kaže Blanka koju sada čeka EP u Barceloni.

- U Splitu će sigurno biti najemotivnije natjecanje u mojoj karijeri. Nadam se da ću opravdati podršku navijača - zaključila je Splićanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:30