FEUZ UPITAN

Mozak mi blokira desnu nogu, bole me leđa da ne mogu niti sjediti... Ali ne odustajem - borit ću se do kraja!

 Srđan Vrančić/CROPIX

Gozd Martuljek, recepcija hotela Špik. Sunčana gorenjska srijeda polako klizi prema večernjim satima, a u mjestašcu nadomak Kranjske Gore, njihovoj stalnoj rezidenciji za vrijeme utrka u najstarijoj slovenskoj destinaciji Svjetskog kupa, napokon se pojavljuju Ivica i Ante Kostelić. Janica je s ocem i sinom Šamšalom stigla u hotel nekoliko sati prije, dok su se sin i tata Kostelić dulje zadržali u sat vremena udaljenoj bazi u Innerkremsu.

Pažljivi otac

Sami u kombiju, oni i brdo prtljage, ali bez najvažnijeg dijela. Serviseri dovoze skije dan kasnije, jer u četvrtak Ivica ionako nije bio na snijegu. Nakon ekspresnog raspakiravanja trenutačno treći skijaš Svjetskog kupa posvećuje nam pažnju smješten u ugodnoj fotelji, ali već nekoliko minuta kasnije otac mu donosi poseban naslon.

- Ne smijem sjediti sasvim opušteno, nije dobro za leđa. Vidite da tata odmah skače, moramo paziti da se nešto slučajno ne dogodi s leđima - objasnio je Ivica koji je za vrijeme jednosatnog razgovora nekoliko puta zamijenio sjedeći i čučeći položaj, a u kasnijoj se fazi i istezao: malo leđa, pa noge... Uglavnom, nešto kao gimnastičar na stimulansima. Nažalost, Ivičino gimnasticiranje nije plod hiperaktivnosti, nego nužde. Leđa je osjetio na treningu u Innerkremsu u srijedu, a do bolova, kaže, dolazi kada napravi veći broj vožnji na stazi.

- Odradio sam četiri runde superveleslaloma, a onda smo se prebacili na veleslalom. Uspio sam odvoziti samo jedan veleslalom, jer koljeno nije dalo više. S obzirom na to da mi mozak nakon nekog vremena jednostavno blokira desnu, operiranu nogu, u lijevim je zavojima preveliko opterećenje na unutarnjoj, lijevoj skiji, odnosno nozi. Zbog toga dolazi do disbalansa i bolova u leđima. Oni su veći u veleslalomu jer su zavoji duži, dok mi u slalomu ta bol ne smeta toliko jer je zavoj kratak pa osjetim samo jedan bolan impuls i skijam dalje.

Bez bijele zastave

Znači li to da u subotnji veleslalom ulazite s prevelikim hendikepom?

- Od veleslaloma je teško očekivati puno. Imali smo malo mjerenja sa Šveđanima (Andre Myhrer je bio u Innerkremsu, op. a.) i nisam bio pretjerano brz. Međutim, slalom smo Šamšal i ja međusobno štopali na treningu i mogu reći da sam zadovoljan formom. Negdje sam na njegovoj razini, a to je na treninzima sasvim zadovoljavajuća brzina.

Posljednji ste put komentirali stanje u Svjetskom kupu prije dva tjedna. Kakva su razmišljanja nakon Crans-Montane i Kvitfjella?

- Dogodilo se ono što sam i predviđao, iako sam mislio da bi Feuz mogao biti i u većoj prednosti. Nije najbolje iskoristio Crans-Montanu. Ipak, zbog razlike koju su konkurenti stvorili, moj je najveći prioritet slalom jer u njemu imam realne šanse za pobjedu, a do borbe za Veliki globus mogu doći samo kroz slalom.

Je li bijela zastava izvješena kada je ukupni redoslijed u pitanju?

- Nije, borit ćemo se do kraja, ali realnost je da mnogo ovisim o Feuzu i Hirscheru. Mogu ja voziti jako brzo, ali ako se netko od njih ne popikne, ne mogu doći do vrha. Zato je slalom prioritet.

Postoji li mogućnost da na završnici sljedećeg tjedna u Schladmingu ne skijate u svim disciplinama?

- Tu ćemo odluku donijeti ovisno o nastupima u Kranjskoj Gori, ali moguća je. Ako ovdje ne napravimo čudo, vjerojatno u Schladmingu neću skijati ništa osim slaloma.

Novi vladari skijanja

Tko je najbliži najvrednijem skijaškom kristalu?

- Stvarno ne znam! Hirscher ima više tehničkih utrka, ali neće mu biti lako. Ne treba zanemariti pritisak domaće publike na finalu. Sjetite se da je ove sezone tek prvi put, ali baš u Schladmingu, pobijedio pred svojim navijačima. Pitanje je hoće li moći skijati na takvom, nesalomljivom nivou kao do sada. Trebaju mu sigurni bodovi, a opet mora i riskirati jer stiže prednost. Mislim da bi to moglo biti dobro za mene i slalomski redoslijed jer će imati pred sobom nekoliko taktičkih dilema.

Vidite li njih dvojicu, uz možda Francuza Alexisa Pinturaulta, kao vladare svjetskog skijanja u godinama koje dolaze?

- Da, to je trojac koji bi se u ovoj vidljivoj budućnosti mogao boriti za Globus. S time da Pinturault mora napraviti pomak u brzim disciplinama. Ne znam hoće li moći napraviti tu tranziciju s obzirom na to da za sada nije baš tjelesno predisponiran za takvo što.

Ingemar Stenmark nedavno je govorio o gubitku šarma u današnjem skijanju. Slično zbori i Bode Miller. Slažete li se s tom ocjenom?

- Ne bih govorio o šarmu, ali o nastavku promjene trendova svakako. Kada je Veliki globus u pitanju, bodovna je frekvencija jako na strani brzih disciplina. Uzmite Hirschera, on je najbolji primjer. Morao je dominirati u tehničkim disciplinama da bi uopće došao u priliku osvojiti Svjetski kup. Još kada bi nam ukinuli kombinaciju, stvari bi postale gotovo nemoguće za “tehničare”.

Brzopleti FIS

Vjerujete li da će (super)kombinacija doista nestati?

- Budući da ne smiju dopustiti da izgube jednu olimpijsku disciplinu, vjerujem da će se FIS brzo opametiti. Čini mi se da su malo istrčali pred rudo s rasporedom za sljedeću sezonu u kojem su samo superkombinacija u Wengenu i klasična u Kitzbühelu. Mislim da će ta koncepcija funkcionirati samo jednu sezonu pa da će ih, prvenstveno zbog OI-ja, vratiti u kalendar za 2013./2014.

Feuza boli koljeno, visi mu nastup u Kranjskoj Gori



Vodeći skijaš Svjetskog kupa, Švicarac Beat Feuz, ipak bi mogao propustiti subotnji veleslalom u Kranjskoj Gori budući da stanje njegova koljena nije zadovoljavajuće.

Feuz se nakon treninga u četvrtak i petak u austrijskom Hinterreitu žalio na bol u koljenu koje ga muči već dulje vrijeme. Unatoč tome je odlučio putovati u Kranjsku Goru.

- Tek ćemo u subotu odlučiti hoću li nastupiti. Fizioterapeuti i liječnici će reći svoje - objasnio je Feuz.

Feuz, podsjetimo, ima 115 bodova više od Austrijanca Marcela Hirschera i 207 od našeg Ivice Kostelića koji se nakon oporavka od ozljede vraća utrkama upravo u Kranjskoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 09:16