NOVI SKANDAL

Mario Cipollini optužen za uzimanje dopinga

Prema pisanju najpoznatijeg talijanskog sportskog dnevnika "La Gazzette dello Sport", jedan od najvećih sprintera u povijesti biciklizma Mario Cipollini bio je klijent ozloglašeng španjolskog liječnika Eufemiana Fuentesa kojemu se upravo sudi za sustavno dopingiranje sportaša.

Prema "Gazzetti", Cipollini je bio Fuentesov klijent 2002. godine kada je "Super Mario" u dobi od 35 godina ostvario dvije svoje najveće pobjede u karijeri, u ožujku je slavio u klasičnoj utrci Milano - San Remo, a u listopadu je u Zolderu osvojio naslov svjetskog prvaka.

Tijekom suđenja Fuentesu koje je upravo u tijeku u Madridu, Cipollini se u Fuentesovim bilješkama navodi kao "Maria", a istažitelji su među 7000 stranica pronašli i broj telefaksa koji odgovara onom iz Cipollinijeva doma.

Prema dostupnim podacima, Cipollini je uzimao krvni doping (EPO), hormon rasta, anabolike, a podvrgavao se i transfuzijama vlastite krvi.

Nakon završetka karijere, Cipollini, koji je rekorder po broju etapnih pobjeda na "Giru d'Italia" sa 42 uspjeha, radi kao stručni komentator "Gazzette", ali je odbio komentirati ove optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 13:26