IZBORNIKOVE INOVACIJE

Lino Červar je u utorak bio dijete sreće

 Reuters

Velika pobjeda nad Norveškom i dva boda koja se prenose u drugi krug dobila su dodatnu težinu nakon što su u skupini B Island i Srbija remizirali 29-29 u utakmici u kojoj su Islanđani vodili cijelim tijekom. Prava drama.

Island i Srbija sigurno će proći u drugi krug kao i Hrvatska, a naši bi rukometaši očekivanom pobjedom nad Rusijom prenijeli dva boda. Island i Srbija već su izgubili po jedan i to je velika prednost za našu reprezentaciju. U startu će najvjerojatnije imati bodovnu prednost pred suparnicima u drugom krugu. Za vjerovati je da će u skupini B proći baš Island, Danska i Srbija. Što više bodova oni “prospu” u prvom krugu, to će našima biti lakše. Lino Červar stvarno je nekad dijete sreće. Možda će nam i jedna pobjeda u drugom krugu biti dovoljna za polufinale. No, prerano je za kalkulacije.

Červarove inovacije

Bez golmana zabili tri gola

Igra bez vratara

U situacijama kad njegova momčad napada s igračem manje Červar je reducirao hendikep povlačenjem vratara na klupu (ionako ne sudjeluje u napadu) i ubacivanjem šestog igrača u polje. Rizik da se primi jeftin pogodak je velik, ali i šanse za realizaciju su bitno veće. Protiv Norveške je ova novotarija odlično funkcionirala, jer smo s vratarom na klupi postigli tri pogotka, a nismo primili nijedan.

Obrana 6-0

Budući da se odrekao Špoljarićevih i Dominikovićevih usluga, hrvatski izbornik bio je svjestan da bez njih (kao i bez Sulića i ozlijeđenog Valčića) ne može sastaviti efikasnu 3-2-1 obranu. S osloncem na dvometraše Vorija, Kopljara i Gojuna odlučio se za “skandinavsku tarabu” 6-0. Nedostatke ove formacije u prvoj utakmici na EP-u obranama je pokrio Alilović.

Igra s tri srednja vanjska

Više silom prilika, a manje s namjerom, u drugom poluvremenu protiv Norveške istodobno su zaigrala sva trojica srednjih vanjskih napadača - Balić, Duvnjak i Vuković. Červar, naime, iz nekog razloga nije vjerovao Bičaniću (lijevi), dok se Buntić (desni) nije proslavio. Eksperiment će vjerojatno biti napušten kad se oporave Lacković i Valčić, iako bi ga izbornik svakako trebao zadržati u svom arsenalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:04