SEKA I BRACO NA TRONU

Kostelić: Pretjerujete, nisam ja šampion kakav je Janica

Zajedno pregledavamo staze i njezini savjeti su neprocjenjivi. Janica je iznimno važna, ali je samo vrh sante leda koju čini cijela moja ekipa, rekao nam je Ivica poslije dvostruke pobjede u Wengenu
 CROPIX

ZAGREB - Najuspješnija hrvatska sportska obitelj proživljava jedne od najljepših trenutaka. Sportski dio priče obitelji Ante Kostelića zaokružilo bi Ivičino osvajanje Svjetskog kupa , najcjenjenijeg natjecanja u alpskom skijanju. Danas se, svjedočimo iz vikenda u vikend, rezultatu koji je sestra Janica triput osvajala jako, jako približio.

Mirnoća i staloženost koju Ivica emitira posljednjih dana jednostavno zapanjuju. Zaključao je vrata euforiji i u krugu najbližih ljudi pronašao spokoj. Mir koji mu je nužan da u ovim danima iznimne napetosti emocionalno preživi. A njega, po informacijama koje dolaze iz zimovališta u kojim redovito mete skijašku elitu, najčešće pronalazi u društvu sestre Janice. - Janica i ja smo od uvijek zajedno i ona me jako dobro poznaje. Zna što trebam i što ne trebam napraviti. Ponekad, kada imam loš dan i prevladava nezadovoljstvo, ona me tješi: ‘Da, ali skijao si jako dobro. To će ti se u budućnosti isplatiti.’

Povremeno je jako pozitivna, ali ostaje čvrsto na zemlji - objašnjavao je svojedobno Ivica Kostelić novinarima povezanost sa sestrom koja ga prati na svakoj utrci Svjetskog kupa i na velikom broju skijaških treninga.

Temelj povezanosti

Legendarne su priče o tisućama i tisućama dana koje su Ivica i Janica kao djeca provodili po austrijskim snježnim krajevima i strepnji oca Ante hoće li se sva ta odricanja isplatiti ili će ga život kazniti. Kostelićevi su najviše trenirali u svojim najmlađim danima.

Godinama su izlijevali temelj na kojem će se poslije izgraditi neka od najvećih postignuća hrvatskog sporta, a zbog neizbrojivih zajedničkih sati, dana, mjeseci, godina... njihova povezanost jača je nego kod mnoge druge braće i sestara.

- Od dječjih dana smo skijali zajedno, a kad su nam se sportski putovi razdvojili, ljetne mjesece i pripreme također bismo odrađivali zajedno.

Nekada smo i po 24 sata dnevno provodili u istoj sobi. Naš je odnos takav da jednostavno znamo kako se onaj drugi osjeća - rekla je jednom Janica, a Ivica se prisjetio dana kada su se “bratski” svađali.

Kaljenje i kroz svađu

- Puno puta smo se posvadili i to je jedan od razloga zbog kojih je ona postala tako čvrsta. Uvijek smo se fajtali i svi u školi su se bojali Janice. Mislim da mi može zahvaliti na svojoj čvrstoći.

Danas je situacija drukčija. Svađe su i dalje moguće, ali Janica je u Ivičinu najbolju sezonu unijela ono što mu je bilo jako potrebno - mirnoću.

- Nevjerojatna je mirnoća koju širi oko sebe i prenosi na mene. Jasno je da kao šampionka i bivša natjecateljica može ponuditi savjete koje drugi ne mogu dati. Čini mi se da posljednjih dana novinari malo pretjeruju kada pišu o našem odnosu. Zajedno pregledavamo staze i njezini savjetu su neprocjenjivi, poput onog da tek u posljednjoj strmini wengenskog slaloma trebam raspaliti. Janica je iznimno važna, ali Janica je samo vrh sante leda koju čini cijela moja ekipa - rekao nam je Ivica poslije dvostruke pobjede u Wengenu.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:26