UKUPNO JE PETI

Kostelić: Ne razmišljam o globusu, samo o Vancouveru

Siječanjski žrvanj nastavlja se noćnim slalomom u Schladmingu. Prva vožnja je u 17.45 sati, druga u 20.45
 Drago Sopta/CROPIX

ZAGREB - Nakon što su mu prvo ukočena leđa, a zatim otkrhnuti rog meniska oduzeli mogućnost skijanja na sedam utrka Svjetskog kupa (od toga na po jednom slalomu i superkombinaciji te dva veleslaloma), Ivica Kostelić naglašavao je fokus na Zimske olimpijske igre.

Nastupu u Vancouveru, preciznije rečeno na padinama planine Whistler, oduvijek je davana oznaka prioriteta, a pauza u treniranju to je samo dodatno fokusirala. Nakon svakog sljedećeg, sve uspješnijeg vikenda, uporno je tvrdio “cilj je samo skijati se i na taj način tražiti formu za Vancouver”.

No u tom traženju forma se ukazala ranije nego što su se mnogi nadali ili očekivali te gurnula Ivicu Kostelića u situaciju u kojoj može razmišljati o redoslijedima u Svjetskom kupu i globusima. U ovom trenutku još je deset utrka do kraja sezone, od toga šest u tehničkim diciplinama, ali niti jedna kombinacija ili superkombinacija.

Tjedan u koji smo zakoračili donosi najboljim svjetskim skijašima po dva slaloma i veleslaloma nakon kojega bi se raspored prvih mogao promijeniti.

- Prošli tjedni bi su naporni, i fizički i psihički su bili teški, ali ovo što dolazi je još teže. Schladming pa Kranjska Gora, četiri tehničke utrke u šest dana.

Trenutačno je Ivica Kostelić na petom mjestu u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa i mogao bi zakoračiti prema vrhu. Barem jedan, ako ne i dva koraka. Ukoliko utrke prođu bez većih problema najbolji hrvatski sportaš ima realne izglede da se nađe ispred Aksela Lunda Svindala koji ima 22 boda više. Sljedećoj lovini, Didieru Cucheu, zimnica je bogatija za 181 bod, a nakon brzinske duple krune na Streifu i forma i samopouzdanje su u porastu.

- Vidio sam redoslijed, ali ne razmišljam o njemu. I dalje idem utrku po utrku - izjave su za javnost, ali intima je vjerojatno drugačija.

Već sam dolazak među petoricu najvećih faca u Svjetskom kupu je izniman doseg, ali zašto se ne probiti i među trolist najboljih.

U slalomu je još ljepša situacija, iako je na Sljemenu zeznuo i ostao bez bodova. Dva mjesta ga dijele od malog globusa, a preostale su još tri utrke. Kitzbühel je donio najslabiji plasman sezone, sedmo mjesto, i to dovoljno govori o Ivičinoj slalomskoj sezoni. Pobjeda u Wengenu, srebro u Leviju, bronca u Adelbodenu.

Vodeći Julien Lizeroux, koji također nema slabiji plasman od sedmog mjesta, bježi dostižnih 90 bodova. Jasno, Ivica bi trebao nastaviti u Wengen-Levi-Adelboden stilu, a, srećom, više nema opterećenja zbog čuvanja plasmana u kombinaciji kao što je to bilo u nedjelju.

- U Schladmingu ću sigurno voziti brže, bit će to pravi slalom.

Suze i smijeh u Schladmingu

Dobre i loše vijesti smjenjivale su se za Ivičinih skijanja u Svjetskom kupu na stazi Planai. Tjedan dana nakon premijernog nastupa (23. mjesto) uslijedila je teža ozljeda u Innerkremsu 2001. godine, te mu je Schladming, kao i u siječnju 2004., bio posljednja utrka tih sezona Svjetskog kupa.

Stravičan pad tog kobnog 27. siječnja 2004. u kojem je teško ozlijedio križne ligamente, menisk i hrskavicu koljena i dalje je svima koji prate sport duboko urezan u sjećanje. U sezonama prije toga pada bio je treći i četvrti, a u tri kasnija slaloma ostao bez plasmana. Dvaput je pao u drugoj vožnji, a 2006. nije ušao među 30.

U siječnju 2008. bio je deveti, a prošle godine je ponovno bio treći. U tom trenutku vodio je u Svjetskom kupu sa 75 bodova ispred Raicha, ali leđa nisu izdržala.

Svjetski kup, ukupno:

1. Raich (Aut) 853

2. Janka (Švi) 829

3. Cuche (Švi) 746

4. Svindal (Nor) 587

5. KOSTELIĆ (HRV) 565

Svjetski kup, slalom:

1. Lizeroux (Fra) 366

2. Herbst (Aut) 305

3. KOSTELIĆ (HRV) 276

4. Raich (Aut) 214

5. Razzoli (Ita) 208

Do kraja sezone

3 slaloma

3 veleslaloma

2 spusta

2 superveleslaloma

Bodovanje u Svjetskom kupu

1. mjesto 100

2. mjesto 80

3. mjesto 60

4. mjesto 50

5. mjesto 45

6. mjesto 40

7. mjesto 36

8. mjesto 32

9. mjesto 29

10. mjesto 26

30. mjesto 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:21