RAZOČARANI PROFESOR

Kostelić ljut nakon 16. mjesta: 'Ma što vam je, kakav Veliki globus!'

Ante Kostelić odbacio je mogućnost da Ivica u Schladmingu skija isključivo slalom, objasnivši kako bi u tom slučaju moglo doći do pretreniranosti.
 Drago Sopta/CROPIX

Kranjska Gora postaje sve nesretnije, odnosno nespretnije mjesto za Ivicu Kostelića. Godinu dana nakon što je haklanjem vrata u drugoj vožnji pružio šansu Jeanu-Baptisteu Grangeu za povratak u utrku za slalomski Globus, Ivica Sloveniju opet napušta pognute glave. Srećom, ne i leđa jer kaže da jučer nisu smetala, ali očito je sada da je zdravstvena kalvarija pretvorila borbu za Veliki kristalni globus u misiju osuđenu na neuspjeh.

Propuštena prilika

Šesnaestim mjestom u slalomu Kostelić je uoči posljednjeg slaloma sezone u Schladmingu podignuo prednost u slalomskom poretku na 50 bodova ispred Hirschera, koji je zbog haklanja odustao u prvoj vožnji. Jučer nije trebalo ekspertiza, pregledavanja videosnimki i glasovanja, pogreška je bila preočita. Vrata su bila odškrinuta, ali najbolji hrvatski sportaš nije imao snage za ozbiljniji bijeg u slalomskom ili priključivanje u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Snage, dana na snijegu, zdravlja, zapravo svega pomalo. Podvig sličan onome iz 2010., kada je četiri tjedna nakon operacije završio na trećem slalomskom mjestu u Adelbodenu, ovaj put nije uspio izvesti. Prema vožnji je bilo jasno da “to nije to”, ni u prvom ni u drugom laufu. Nije bilo “tekuće”, Kostelić se nekoliko puta, pogotovo tijekom druge vožnje, nakon koje je skliznuo s osmog na 16. mjesto, popiknuo u zavojima. Stoga je razumljivo da je nakon utrke ljutito naglašavao kako nije uspio pustiti skiju.

Plan za Schladming

- Bilo je loše, jako loše - ponavljao je neraspoloženi Profesor, gotovo bježeći od novinara, i dobacio: - Stalno bremzam i toga se nekako moram riješiti, samo ne znam kako...

Na spomen Velikog kristalnog globusa, Ivičino je raspoloženje potonulo u nove dubine.

- Ma kaj vam je, kakav Globus. Sad ćemo odlučiti što ćemo skijati u Schladmingu. Spust je definitivno otpao, ali je otpala i mogućnost da nastupim samo u slalomu. Vjerojatno ću skijati veleslalom, a možda čak i superveleslalom.

I toliko od Ivice, koji se jučer iz Kranjske Gore već prebacio u bazu u Innerkrems. Ante Kostelić bio je pričljiviji, lako dijagnosticiravši Ivičine probleme.

- Vidjeli ste kako je vozio, bio je nekako skeptičan sam prema sebi. Forma je stvar koja se sastoji od toliko komponenata da je ne možeš samo tako podignuti. Spavanje, prehrana, a da i ne govorimo o treningu... Znam da to sada izgleda kao alibi, ali tko nešto razumije o sportu, zna da će sutra (danas, op. a.) biti četiri tjedna od operacije - podsjetio je Gips.

U igri i Myhrer

Ante Kostelić odbacio je mogućnost da Ivica u Schladmingu skija isključivo slalom, objasnivši kako bi u tom slučaju moglo doći do pretreniranosti.

- Uoči prošlogodišnje završnice u Lenzerheideu trenirali smo samo slalom pa se sjećate kako je to završilo (18. mjesto koje nije donijelo ni bod, op. a.). Srećom, i ostali su bili loši pa nije bilo problema. Znači, moraš razbiti tu rutinu utrkama jer inače postaneš otporan na trening i on gubi smisao - zaključio je Gips.

Pobjedu je jučer odnio Ivičin gitaristički sparing partner Andre Myhrer. Šveđanin se tako u slalomskom poretku približio na 66 bodova pa će iz prikrajka tražiti šansu za napad posljednjeg dana sezone u Schladmingu. Ivici u Schladmingu matematički treba treće mjesto, jer bi četvrtim, u slučaju Hirscherove pobjede, bili u bod jednaki. U tom bi slučaju na Austrijančevu stranu vage pretegnula činjenica da ima dvije (u tom slučaju tri) slalomske pobjede više u ovoj zimi. Kalkulacijama za Veliki globus više se, na žalost Ivičinih navijača, ne moramo baviti, u igri su ostali samo Feuz i Hirscher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:21