RUKOMET, LIGA PRVAKA

KORAK PREMA ČETVRTFINALU PPD Zagreb pobijedio Kolding, ali i propustio devet golova prednosti

Kad su poslije isključenja Kovačevića dvije minute obranili igrača manjka u polju, ‘zagrebaši’ su bili zamalo na pragu dvoznamenkaste razlike 12-3, a igrala se tek 20. minuta
 Cropix

Rukometaši PPD Zagreba pobijedili su danski Kolding 22-17 u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka i napravili prvi, ali važni korak ka plasmanu među osam najboljih momčadi Europe.

Momčad hrvatskog prvaka neku je europsku momčad zadnji put u toj fazi natjecanja pobijedila 2012.; bio je to Metalurg, i tada je Zagreb prošao među osam najboljih. Za nadati se je da igrači Veselina Vujovića tu prednost mogu zadržati na uzvratu koji se igra u nedjelju 22. ožujka u Brondbyju, u dvorani u kojoj je hrvatska reprezentacija 2014. na EP-u igrala utakmice u skupini.

Fenomenalna obrana

Bolje otvaranje utakmice “car” Vujović nije mogao poželjeti ni u najljepšim snovima, Stepančić je “sprašio” tri projektila, kapetan Horvat zabio je velikom Kasperu Hvidtu dvaput s linije sedam metara, iz drugog pokušaja svojim karakterističnim lobom, i klupa gostiju bila je primorana na “time-out” pri 5-0 već nakon samo osam minuta. Tek tada je odlični Filip Ivić morao po prvu loptu u svoju mrežu. U tom cijelom uvodnom razdoblju obrana je pred Ivićem bila kao granitni zid (s isturenim Špremom), a Ivić je skinuo četiri teška udarca. S druge stane, u napadu, Stepančić i Horvat zabili su svaki po još jedan, niz su nastavili Šebetić, Brozović i Šprem te ponovno Horvat za povećanje na nevjerojatnih 11-2.

Kad su nakon toga poslije isključenja Kovačevića dvije minute obranili igrača manjka u polju, zagrebaši su bili zamalo na pragu dvoznamenkaste razlike 12-3, a igrala se tek 20. minuta.

Bilo je ipak nerealno očekivati da se takvo “gaženje” tako iskusnog suparnika nastavi te su Danci ipak nekako zaustavili taj trend, koji ih je vodio u ponor. Do kraja prvog poluvremena gosti su uz pojačan napor zabili dodatnih šest pogodaka, a Zagreb samo tri za 15-8 prije odlaska u svlačionice.

“Kako je dobro vidjeti te opet... za ona dobra, dobra stara vremena...” treštalo je sa zvučnika prepune Arene. Zaista, bilo je kao nekad kad je Zagreb sa svojeg terena s punim tovarom ispraćao sve suparnike, ma kako jaki bili.

Danski ‘dizelaši’

Danski “dizelaši” zadržali su radnu temperaturu tijekom odmora te su na novi udar domaćina početkom drugog dijela reagirali puno iskusnije. Iako su tada počeli griješiti, svejedno je bila prava uživancija gledati Vujovićev “dječji vrtić” kako ravnopravno igra s momčadi u kojoj je sedam iskusnih internacionalaca i reprezentativaca Danske i Švedske, pojačanih 42-godišnjim Islanđaninom Ólafurom Stefánssonom. Ponajbolji svjetski desni vanjski u prošlom desetljeću nije se ipak naigrao protiv rastrčanih zagrebačkih rukometaša.

Te prve minute nastavka ponudile su obrnutu sliku, razbranio se Hvidt, koji je opet ušao u igru i sada Zagreb nije postigao pogodak punih 12 minuta, no pozitivno je što je obrana nastavila po starom te je Ivić “kapitulirao” samo dvaput.

Kreativni zastoj u napadu do kojeg je došlo, nestao je vrlo brzo kao što je i došao, te su Brozović s dva pogotka, Stepančić s jednim, svojim šestim na utakmici, te Kovačević ukradenom loptom i golom, vratili na plus osam (19-11) na ulasku u zadnju “četvrtinu”.

Ove subotnje večeri u Zagrebu zaista je bilo kao u ona “...dobra, stara vremena”. Filip Ivić je s nekoliko velikih obrana zaradio nove ovacije Arene. Ako nije već ranije, ove se večeri “prodao” u Barcelonu, Pariz, Kiel ili neki drugi najveći klub.

Nažalost, tri “šuplje” minute u završnici donijele su novu dekoncentraciju u redovima domaćih. Ne uspiju li se obraniti u uzvratu, i ne prođu li u četvrtfinale, bit će to upravo zbog tri primljena i nijednog postignutog pogotka u tom dijelu igre...

Vujović: Možda je i bolje da je samo +5

Bili smo odlični 57 minuta i šteta je što smo na kraju malo stali, rekao je odlični Filip Ivić dodavši da je ipak zadovoljan te da Zagreb i u uzvratu ide na pobjedu.

- I dalje smo nepobijeđeni doma i imamo najbolju obranu u Ligi prvaka - zaključio je.

- Odlični Ivić na vratima i obrana omogućili su da postignemo velik broj lakih golova. Ako je ta naša mladost i bila prednost u prvom dijelu, onda nam je bila uteg u nastavku. Prvo smo drugo poluvrijeme otvorili sa 12 minuta bez gola, a na koncu smo utakmicu zaključili s nekoliko grešaka zbog čega je naša prednost bila pet, a ne sedam ili više golova. Možda je i bolje tako, a ne deset plusa da ostanemo koncetrirani do kraja - rekao je zadovoljni Vujović.

- Otvorilo nam se, oni se nisu odmah snašli. Niti veća razlika ne bi nas vodila sigurno u četvrtfinale, a ovu nećemo braniti, rekao je Horvat...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:00