PROGNOZE BIVŠIH

Kljaić: Metličić je morao biti u momčadi

Bivši izbornici predviđaju dobar rezultat rukometne reprezentacije na Euru u Austriji
 Ivo Ravlić / Cropix

ZAGREB - S više ili manje uspjeha rukometnu su reprezentaciju prije Line Červara vodili i drugi istaknuti treneri, a Velimir Kljaić jedini je uz Červara do sada osvojio olimpijsko zlato. ‘Kljun’ će u Austriji biti TV komentator, a na Euro je ‘ponio’ pozitivne i optimistične dojmove.

- Mnogi su, kao i mi, pomladili momčadi i to je prirodan proces od kojeg ne treba bježati. Sve je otvoreno i konačni se rezultat teško može predvidjeti jer je puno odličnih momčadi na Euru. Bit će povuci-potegni s mnogim suparnicima. Ozljede su nas zaobišle do samog kraja, a sve su ‘pokvarili’ Lacković i Tonči Valčić. Bez obzira na te zadnje hendikepe, imamo dostojne zamjene na poziciji lijevoga vanjskoga. Ipak, ne bude li Valčić osposobljen, naša 3-2-1 obrana teško će funkcionirati jer nema dostojne zamjene na halfu.

Nakon kratke jadikovke, Kljaić je ipak optimistično zaključio: - Mladi će se uklopiti, vjerujem u njih. Sigurno ćemo proći skupinu, a onda je sve otvoreno. Uz nas su glavni favoriti Francuska i Danska, zatim Njemačka. Ne treba zaboraviti ni Srbiju i Sloveniju koje vode naši treneri Sead Hasanefendić i Noka Serdarušić. Oni su inače dobre momčadi doveli na viši nivo.

Iz Kljaića, koji je želio biti konstruktivan, izvučena je ipak jedna mala (?) kritika: - Pero Metličić morao je biti unutra od početka. Odlično igra u klubu, zaista je opet pravi. Da li je zaista star? Sa 33 godine, pa meni je Saračević igrao sa 36!

Zdravko Zovko javio se iz Kopenhagena, gdje je bio s Podravkom. I on je uvjereni optimist, a kao favorite gotovo je doslovno ‘prepisao’ mišljenje kolege Klajića: - Francuska, Danska, Hrvatska, Njemačka, Španjolska, Poljaci su opasni, a tu su i Slovenci i Srbi. Naši su se novaci dobro uklopili, vidjelo se to na turniru u Austriji. Nemamo više moćnog ljevaka, dešnjaci to mogu kompenzirati bude li neophodno. A i ovi pehovi na lijevoj strani s Lacom i Valčićem mogu se pokrpati na isti način s Balićem i Duvnjakom, Bičanićem, Vukovićem, pa i Gojunom.

Naši se na Euru ne mogu raspasti, uvjeren je Zovko i navodi da je pojedinačna kvaliteta naših igrača velik plus.

- Svi igraju u top-formi u najboljim europskim klubovima. Ne, dečki zaista ne mogu zakazati jer su dobri. Opet očekujem plasman u završnicu, dakle, plasman u polufinale u kojem je sve moguće. Balić i Duvnjak u odličnoj su formi, a vrlo će važan biti učinak Alilovića i ostalih mladića na vratima - zaključio je Zovko.

Červarov prethodnik Milković također vjeruje mladim igračima, ali...

- Svi su oni dobri, da nisu, ne bi bili tu gdje jesu. No, pitanje je kako će reagirati u velikim utakmicama. Puno gledatelja, himna, naboj, mnogima će to biti novina i opterećenje. Teško je od mladih igrača izvući konstantu. Ipak, vjerujem da će bez većih trauma proći skupinu, možda i s bodovima. Norveška je na startu najvažnija, manje bi problema trebali imati s Ukrajincima i Rusima, iako se nikog na Euru ne smije podcijeniti.

Stalno spominjano pomlađivanje za ‘Ćosa’ nije problem: - Ne, i ja sam to već učinio za svog mandata, prije skoro 10 godina. Imamo dosta mladih, mladih ne po godinama, nego po ‘stažu’. Ako su nam glavni cilj OI u Londonu 2012., bilo je krajnje vrijeme.

Širi popis (28) za SP u Hrvatskoj 2009.



Vratari: Mirko Alilović, Venio Losert, Vjenceslav Somić, Ivan Pešić, Mate Šunjić

Desna krila: Ivan Čupić, Vedran Zrnić, Zlatko Horvat, Mirza Džomba

Lijeva krila: Goran Šprem, Ljubo Vukić, Ivan Ninčević, Mateo Hrvatin

Pivoti: Igor Vori, Dalibor Anušić, Zvonimir Kapular

Vanjski igrači: Blaženko Lacković, Tonči i Josip Valčić, Damir Bičanić, Jakov Gojun, Ivano Balić, Domagoj Duvnjak, Drago Vuković, Denis Špoljarić, Petar Metličić, Denis Buntić, Marko Kopljar

SKUPINA A GRAZ

1. Hrvatska

2. Rusija

3. Norveška

4. Ukrajina

SKUPINA B LINZ

1. Danska

2. Island

3. Austrija

4. Srbija

SKUPINA C Innsbruck

1. Njemačka

2. Švedska

3. Poljska

4. Slovenija

SKUPINA D Wiener Neustadt

1. Francuska

2. Španjolska

3. Mađarska

4. Češka

HRVATSKI RASPORED

Utorak 19. siječnja

Rusija - Ukrajina 18.10

Hrvatska - Norveška 20.10

Četvrtak 21. siječnja

Ukrajina - Hrvatska 18.10

Norveška - Rusija 20.10

23. siječnja

Hrvatska - Rusija 18.10

Norveška - Ukrajina 20.10

Hrvatski plasmani na Eurima



1994. Portugal Brončana medalja

1996. Španjolska Peto mjesto

1998. Italija Osmo mjesto

2000. HRVATSKA Šesto mjesto

2002. Švedska 16. mjesto

2004. Slovenija Četvrto mjesto

2006. Švicarska Četvrto mjesto

2008. Norveška Srebrna medalja

Odličja na rukometnim Eurima

Godina i domaćin Zlato Srebro Bronca

1994. Portugal Švedska Rusija HRVATSKA

1996. Španjolska Rusija Španjolska SRJ

1998. Italija Švedska Španjolska Njemačka

2000. HRVATSKA Švedska Rusija Španjolska

2002. Švedska Švedska Njemačka Danska

2004. Slovenija Njemačka Slovenija Danska

2006. Švicarska Francuska Španjolska Danska

2008. Norveška Danska HRVATSKA Francuska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:11