DALJINSKO PLIVANJE

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA U BERLINU Plivačica se onesvijestila na utrci, morali su je oživljavati

 AFP

Daljinsko plivanje još je jednom pokazalo svoju crnu stranu. Već smo slušali da su se plivači žalili na nečisto more, jezero, rijeku ili gdje su već plivali, slušali smo i kakve sve prijetnje mogu imati u vodi, od meduza, algi do raznog smeća koje ih “napada” dok plivaju. Prije tri godine bili smo svjedoci smrtnog slučaja, Amerikanac Fran Crippen utopio se tijekom utrke FINA kupa koji se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pretpostavlja se da je uzrok smrti bila pretopla voda.

Nakon toga dosta se debatiralo o uvjetima u kojima daljinci plivaju, međutim, ništa previše nije napravljeno po tom pitanju.

Na današnjoj prvoj utrci na Europskom prvenstvu u Berlinu, nastupu plivačica na 10 kilometara, nije bila riječ o lošim uvjetima. Ne, Nijemci sve organiziraju na najvišoj razini. Međutim, zamalo je došlo do tragedije s obzirom na to da se Poljakinja Natalie Charlos, koja pliva za Njemačku, onesvijestila u vodi tijekom utrke. Na signaliziranje publike i odgovornih ljudi na obali do nje je brzo došao spasilački brod, pomogle su i plivačice u blizini, pa je vrlo brzo odvezena na obalu gdje je počelo spašavanje i oživljavanje.

- Bilo je dramatično, ali Natalie se oporavlja. Preforsirala se - rekao je službeni doktor njemačke reprezentacije Alexander Beck.

U utrci koju je obilježio ovaj nemili događaj plivala je i naša Karla Šitić, koja je zauzela 22. mjesto sa 2;03:03.4, dok je zlato odnijela Nizozemka Sharon van Rouwendaal (1;56:06.9), koja je do kraja vodila veliku borbu s Evom Risztov (1;56:08.0).

Kod plivača u utrci na 5 kilometara zlato je odnio Britanac Daniel Fogg (53:41.4), ispred dva Nijemca Roba Muffelsa (53:41.4) te legendarnog Thomasa Lurza (54:02.6).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:28