MALI OKRŠAJ HRVATA

Hrvatski šal zagrlio Super Bowl! Belichick nije mogao protiv 'neuništivog' Diehla i Giantsa

U jednom od najboljih finala u povijesti NFL-a Giantsi su u posljednjoj minuti preokrenuli rezultat za pobjedu 21-17 protiv New Englanda na način koji je vrlo, vrlo sličan pobjedi u prethodnom finalu ovih momčadi prije četiri godine.

Eli Manning je, tako, i u 46. Super Bowlu ostao noćna mora za Toma Bradyja. Mlađi brat Manning je baš u Indianapolisu trijumfalno iskoračio iz bratove sjene, dok je celebrity quarterback Patroitsa za barem godinu dana produžio debatu o tome je li najveći svih vremena.

‘Nitko nije vjerovao’

U malom okršaju Hrvata pobjednik je član napadačke linije New Yorka David “neuništiv” Diehl. Jedan od najboljih trenera svih vremena Bill Belichick ponovno nije pronašao recept za rušenje Giantsa koji su osvojili četvrti naslov u povijesti kluba.

- Nevjerojatno - komentirao je novinarima Diehl koji se pred njima, kao i tijekom slavlja na terenu ponosno ogrnuo šalom u hrvatskim bojama i natpisom Croatia New York.

- Ostvarili smo ono u što nitko osim nas nije vjerovao. Mučili smo se dobar dio sezone, bili smo na koljenima, ali bili smo skupa i izborili se za ono u što smo samo mi vjerovali. Međusobno smo si vjerovali. Ma neka i dalje pričaju što god žele. Giantsi su svjetski prvaci, baby! - uskliknuo je Amerikanac hrvatskog podrijetla koji je u finalu, kao i kroz cjelokupno zajedničku karijeru, marljivo štitio svog quarterbacka Elija Manninga.

U posljednjoj minuti utakmice Belichick se kockao i Giantsima pustio polaganje (touchdown) za vodstvo 21-17. Bio je siguran da će, ako ništa drugo, suparnik rezultat preokrenuti iz slobodnog udarca (field goal) te je želio što više vremena za posljednji pokušaj Toma Bradyja. Pedeset i sedam sekundi nije bilo dovoljno i Patriotsi su se pridružili momčadima s rekordna četiri poraza u Super Bowlu.

- Da, namjerno smo ih pustili jer 90 posto udaraca unutar deset jardi se realizira. Da, možda sam mogao bolje reagirati, kao i u puno drugih stvari - hladno je odgovarao novinarima Belichick.

Eli prestigao Peytona

Fantastično Bradyjevo vođenje momčadi u posljednjim minuta prvog i u uvodu drugog poluvremena (dva touchdowna) te rekordnih 16 uzastopnih dodavanja past će na margine rasprava jer nije pobijedio. Više će se pamtiti “autogol”, odnosno trenutak (“safety”) u kojem ga je Justin Tuck prisilio na namjernu pogrešku koja je Giantsima donijela dva boda. Bez toga Bradyju bi u posljednjem napadu bilo dovoljno da Patriotse dovede do pokušaja za field goal koji donosi produžetak. Ovako je ostao na tri Super Bowla, stepenicu ispod vječnih Montane i Bradshawa.

Eli Manning je u “kući koju je njegov brat izgradio” osvajanjem drugog Super Bowla prestigao starijeg brata Peytona. Sedmi put ove sezone je u posljednjoj četvrtini izvukao momčad iz deficita, ovaj put touchdownom za Bradshawa u posljednjoj minuti.

- Nisam se borio za drugi Super Bowl da bih se hvalio u obitelji, ovo je puno veće od toga - rekao je Eli Manning.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:20