U OBRANI KOSTELIĆA

HERMANN MAIER POPLJUVAO KRITIČARE 'Bravo Ante! Napokon smo vidjeli spektakularan slalom!'

Jedan od najvećih skijaša svih vremena u svojoj je kolomni nahvalio Antu Kostelića
 getty images

Obitelj Kostelić (barem do nekih novih naraštaja) zatvorila je olimpijski krug desetom medaljom.

Njihovim odlaskom sa Zimskih olimpijskih igara i Hrvatska će se, najvjerojatnije, maknuti s popisa zemalja koje osvajaju medalje. U Sočiju smo zahvaljujući srebru Ivice Kostelića završili na 25. mjestu, a samo 26 reprezentacija među sobom je imalo barem jednog medaljaša.

Povijesna utrka

Jedini koji se uvrstio među deset najboljih u svojoj disciplini bio je Natko Zrnčić-Dim, deseti u superkombinaciji. Ostatak reprezentacije? Slab. Mladi poput Andreje Komšić i Filipa Zubčića pokazali su perspektivu, za druge bi bilo najbolje zaboraviti da su i bili u Sočiju.

Dvadeset i druge zimske olimpijske igre pamtit će se po mjestu na kojem je Bjřrndalen postao najuspješniji zimski olimpijac, rekordnom učinku Slovenije, vrhunskom hokejskom turniru... Najbolje i najskuplje ZOI u povijesti pamtit će se i po rušenju predrasuda o Rusiji.

Posljednja medalja Ivice Kostelića ima dva lica. Treće uzatopno srebro u kombinaciji ili superkombinaciji je uspjeh, posebno kada se zna da je sezona bila bremenita lošim rezultatima u njegovim omiljenim disciplinama. Događalo mu se i da ne završava utrke na najtežim stazama, nitko nije znao što mu je.

Drugi pogled na utrke na Crvenom proplanku sugerira da su se Ivici otvorila vrata za napad na zlatnu medalju. Dio potencijalnih konkurenata odustao je od nastupa, u spustu je ostvario izvrstan rezultat, a glavni suparnici su se mučili ili nisu završavali slalom. Za inozemne medije Ivica je uoči slaloma bio favorit za zlatnu medalju. No, što zbog sumnji u sebe, što zbog načina na koji inače pristupa utrkama, kalkulirao je te se odlučio za vrapca u ruci.

Gledajući sve rezultate bilo je besmisleno Ivicu Kostelića gurati u krug kandidata za osvajanje slalomske medalje. Od obrane vancouverskog srebra oprostio se još prošle godine. No, zvijezda utrke ipak je bio jedan Kostelić. Ante je postavio rebus u drugoj vožnji te je u TV kadrovima prijenosa bio jednako zastupljen kao i najbolji skijaši. Njegova postavka bila je u skladu s pravilima i zanimljiva za gledanje. S nestrpljenjem smo čekali za koje će se rješenje u prelasku Gipsove “prepreke” opredijeliti najbolji slalomaši svijeta. Napetost je rasla sa svakim novim skijašem, a utrka niti neznalicama nije bila dosadna.

Myhrer bez isprike

Skijaški velikan Hermann Maier je u kolumni pod naslovom “Ante - usamljeni čovjek i njegova bušilica” pohvalio postavku. Austrijanac je osvojao globuse u spustu, super G-ju i veleslalomu, ima i jednu pobjedu u kombinaciji.

“... Ivičin otac nije mogao postaviti selektivniju, spektakularniju i zanimljiviju utrku... Mattu je donio pobjedu, a Hirscheru srebro... Povratak u budućnost na pozitivan način! Nije bilo dovoljno, što je danas uobičajeno, ‘karvati’ od crvenog do plavog. Mozak i intelekt su se tražili jednako kao i povjerenje u vlastite mogućnosti... Kostelić je postavljao bušilicu tamo gdje vrata nikada nisu stajala. Njegova hrabrost je vrijedna divljenja...”

Pobjednici su, dakle, hvalili stazu. Gubitnici je vrijeđali. Šveđanin Andre Myhrer bio je bezobrazan. - Ne, nitko mi se nije ispričao. Nije to bila staza napravljena za Ivicu, bio je to pošteni odnos prema sportu. Citius, altius, fortius mora biti početak i završetak olimpijske priče. Izazov je prvi postulat američkog shvaćanja sporta, tako bi svugdje trebalo biti, rekao je Gips koji je uvjeren da Austrijanci ne bi izražavali nezadovoljstvo na način na koji su se spustili Šveđani i Francuzi.

- Austrijancima su teže staze prednost. Ma samo je još potrebno da se u skijanje uvedu i ocjene za dojam Ne, potrebna nam je samo štoperica.

Umirovio Ivicu

I predsjednik FIS-a Gianfranco Kasper zaštitio je Gipsa Kostelića, a da bi skinuo kritičare s vrata rekao im je da Ante više neće postavljati staze jer se Ivica već ovoga proljeća oprašta od skijanja. Uranio je čovjek barem jednu sezonu.

- Svima je jasno da je bilo teško, ali profesionalni sportaš bi se morao znati snaći i u ovakvim najtežim izazovima - komentirao je Kasper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 05:45