ORGANIZACIJA EP 2014.

Gobac o kandidaturi za EP: Neće nam se dogoditi Cardiff!

Članovi EHF-a, njih 49, danas glasuju hoće li se EP 2014. igrati u Hrvatskoj i Mađarskoj ili u Danskoj
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Hoće li Zagreb pet godina nakon svjetske rukometne smotre ugostiti i kontinentalno natjecanje rukometaša? Kongres Europskoga rukometnog saveza (EHF) danas u Kopenhagenu odlučuje hoće li se Europsko prvenstvo 2014. godine godine igrati u dva hrvatska i dva mađarska grada.

Da bi organizacija četvrtoga velikog rukometnog natjecanja od 2000. godine zaista pripala Hrvatskoj, polovica od 49 članova EHF-a mora zaključiti da je hrvatsko-ugarska ponuda bolja od konkurentske danske.

Finale u Areni Zagreb

- Imamo jakog konkurenta, ujedno i domaćina EHF-ova Kongresa, pa očekujem tijesnu odluku. Danci su već počeli s podmetanjima i nekorektnim potezima, pa su tako o svom trošku u Kopenhagen doveli predstavnike nekih manjih saveza, poput lihtenštajnskog, a nama govore da smo Balkanci - rekao je dopredsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza (HRS), Zoran Gobac.

Osnovna ideja dvojne kandidature je podjela troškova, pa bi Hrvatska ugostila dvije skupine, odnosno osam momčadi među kojima i svoju, a Mađarska ostale sudionike. Važno je naglasiti da je Hrvatska u ovom odnosu stariji partner te da bi se finale i oba polufinala igrali u Areni Zagreb, bez obzira na plasman mađarskih rukometaša.

- Zasad je sigurno da će se igrati u zagrebačkoj Areni, a drugi hrvatski grad-domaćin bit će određen ako dobijemo organizaciju svjetske smotre. Kandidati su Zadar, Split i Varaždin, ali u pregovore krećemo tek nakon odluke u Kopenhagenu - izjavio je glavni tajnik HRS-a, Damir Poljak.

Netko će slaviti za jedan glas

Na pitanje zašto u kandidaturu ne idemo samostalno, odgovorio je:

- Procijenili smo da ćemo lakše izboriti domaćinstvo u suradnji sa susjedima. Mađarska je rukometna nacija, a nikad nije ugostila relevantno muško natjecanje. Osim toga, financijski je kudikamo lakše organizirati natjecanje kad netko drugi preuzme brigu o dvjema skupinama, koje hrvatskoj publici ionako ne bi bile toliko zanimljive.

Hrvatsku prezentaciju u Kopenhagenu vodit će Miss sporta 2008., Mia Šlogar, koja je već danima u danskoj prijestolnici, baš kao i direktor HRS-ova marketinga Silvio Njirić. Lobira se, dakle, već danima, a vrhunac borbe za glasove odvijao se u petak navečer kad je u Kopenhagen stigla HRS-ova vrhuška: predsjednik Sandi Šola, Gobac i Poljak.

- Ne predajemo se jer ne može se rukomet igrati samo zbog novca i samo u Skandinaviji. U svakom slučaju, netko će slaviti zbog jednog ili dva glasa. Sigurno se nećemo provesti kao nogometaši u Cardiffu - zaključio je Gobac.

Tri natjecanja kao organizatori, ali samo jedna naša medalja

EP 2000.

E rukometaši

- Zagreb i Rijeka

- proračun 5 milijuna eura

- Hrvatska na 6. mjestu

Vrhunski reprezentativni rukomet prvi put je došao u Hrvatsku. Zovko je bio izbornik hrvatske momčadi koja je zauzela tek treće mjesto u skupini. U utakmici za peto mjesto i plasman na OI u Sydneyju Hrvatska je izgubila od Slovenije 24-25.

SP 2003.

E rukometašice

- Zagreb, Rijeka, Karlovac, Split, Čakovec, Poreč

- proračun 6 milijuna eura

- Hrvatska na 14. mjestu

Očekivao se veliki uzlet hrvatskog ženskog rukometa i velika sportska fešta (24 nacionalna sastava u šest gradova), a hrvatska reprezentacija na kraju je ispala iz konkurencije već u prvom krugu, pobijedivši samo autsajdere Brazil i Australiju.

SP 2009.

E rukometaši

- Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Varaždin, Poreč, Pula

- proračun 15 milijuna eura

- Hrvatska na 2. mjestu

Napokon medalja! Uz ogromne organizacijske troškove i pet potpuno novih dvorana Hrvatska je bila domaćina istinskog sportskog spektakla. U finalu u zagrebačkoj Areni Francuska je pobijedila Červarove izabranike 24-19.

Hrvatska/Mađarska vs Danska

- proračun saveza* 5 35

- gradovi Zagreb/Budimpešta/Debrecen/? Kopenhagen/Odense/Aalborg/Arhus/Herning

- najveća dvorana Arena Zagreb (15.200) Herning Multiarena (14.000)

- prednosti prva dvojna kandidatura za muški EP, manji troškovi, iskustvo u organizaciji blizina gradova, bez velikog muškog turnira od 1978., utjecaj skandinavskog lobija

- mane odluka pada u Kopenhagenu, nedavno smo imali muški SP u Hrvatskoj kandidirali su i za SP 2013., EHF im može ponuditi ženski EP 2014. koji nitko drugi ne želi

- iskustvo SP 2003., 2005. i 2009., EP 2000. i 2004. SP 1978. i SP 1999., EP 1996., 2002. i 2010.

- šanse 40% 60%

*u milijunima eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:10