EPILOG EURA

Gobac: Lino ostaje do Londona, Pero se može vratiti

Europsko srebro mlade hrvatske reprezentacije u Austriji je veleban uspjeh, mišljenje je rukometnog šefa Zorana Gopca
 Joško Ponoš / Cropix

BEČ - Europsko srebro u Norveškoj, polufinale olimpijskog turnira u Pekingu, svjetsko srebro iz Zagreba, još jedno srebro iz Beča. To je rezultatski niz od kada je u rukometnoj reprezentaciji započela tiha smjena zlatne generacije iz Portugala 2003. i Atene 2004.

- Napravili smo rezultat koji nitko nije očekivao. I sami smo u Austriju išli bez imperativa. Iako smo o polufinalu samo tiho razmišljali, nikad nismo bili bliže pobjedi nad Francuzima. A nismo imali nositelje igre u ozlijeđenom Lackoviću i Valčiću te Metličiću koji se oprostio. Na pravom smo putu da uskoro budemo bolji od Francuza, kojima tek slijedi smjena generacije.

Gobac smatra da je Hrvatska u budućnosti u prednosti jer je postupno uvodila mlade igrače:

- Buntić je opravdao povjerenje, posebno u napadu dok u obrani može još korak više. I Kopljar je u obrani bio odličan dok agresiju u napadu tek treba dobiti. Drugi su mladi kao Štrlek i Čupić zapravo već provjereni igrači. A još neki mladi kucaju na vrata reprezentacije. Tu su i Zlatko Horvat i Marino Marić, vratar Pešić. Važno je da svi podrže projekt i daju priliku mladima. Mi smo u vrhu s mladima, a Francuzima je kompletna prva postava pred penzijom osim Karabatića. Počet ćemo ih lomiti vrlo brzo, makar na tu “foru” smjene generacija.

Dojam je da su Francuzi ipak mogli pasti već u Beču. Gobac je izjavio da je epilog mogao biti takav “da se netko nije svađao sa sucima”. Prema mišljenju mnogih, trebalo se to odnositi na Červara , no Gobac je korigirao stav:

- Sami smo krivi za onaj pad kod 12-9. A onda su suci okrenuli ploču, a trebali su Karbatiću dati čisti crveni karton za onaj ‘pokušaj ubojstva’. Tad bismo sigurno pobijedili. Pa one odluke kod prestupa Štrleku i Baliću? No, nisu sve suci krivi.

Nije kriv niti Červar, niti je on bivši iako je bio dao ostavku za kraj Eura?

- Ne, on je možda svašta izgovorio, to je tipični Lino. On sigurno ostaje do Londona 2012., a onda možemo razgovarati o njegovu povlačenju. Iako je ponudio ostavku, on ostaje, razgovarat ćemo, ali ne žurimo s terminom. Imamo vremena. Nećemo ga se sada odreći.

Iako, neki kažu, ne vodi uvijek sam momčad, nego i “neki igrači”:

- Ne, na terenu samo trener može voditi i samo on odlučuje. Srbi imaju odlične igrače pa im oni često vode reprezentaciju ‘s pištoljima i po kafanama’. Zato imaju takav kaos i takve rezultate. Mi to nećemo dozvoliti. Igračima ide slava zbog uspjeha, a netko bi drugi trebao biti kriv zbog neuspjeha. Ne može to tako. Red se mora znati.

Stari kapetan Metličić otišao je tiho, a mogao je još dosta dati. Gobac se s time slaže:

- Sam je najavio da odlazi, sada može najaviti da se želi vratiti. Zašto ne bi igrao u Švedskoj na SP-u ako to na vrijeme javi, a igrama opravda poziv. Vrata su mu otvorena, ja Peru volim, ali neki se red mora poštovati. Možda se neki igrači s time ne slažu, no i oni će možda jednog dana biti treneri.

Nakon Eura na redu Liga prvaka

- Finalom u Beču zatvoreno je jedno poglavlje i novi veliki uspjeh. Na sljedećim će natjecanjima Hrvatska opet biti u vrhu, to je sigurno. Sada treba uživati malo u svemu. Reprezentacija sada malo ide u drugi plan, no rukometna priča ide dalje. Prepuna Arena čeka nas uskoro na Zagrebovim utakmicama Lige prvaka. Idemo dalje, idemo po novi uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:27